16 Φεβρουάριος 2017, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2017, 08:31

Βουλευτής του Ερντογάν προειδοποιεί για εμφύλιο, αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα

  • Βουλευτής του Ερντογάν προειδοποιεί για εμφύλιο, αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα
    Η συνταγματική αναθεώρηση πέρασε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί στο δημοψήφισμα του Απριλίου (φωτ.: EPA / Stringer)

Βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπέβαλε, την Πέμπτη, την παραίτησή του μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου», στην περίπτωση που οι πολίτες απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο. Το περιστατικό αποτυπώνει το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Τουρκία, δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν δεν ξεπεράσουμε το 50%, εάν δεν κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα, προετοιμαστείτε για εμφύλιο», είχε δηλώσει μέσα στην εβδομάδα ο Οζάν Ερντέμ, αναπληρωτής επικεφαλής του AKP, στην επαρχία Μανίσα.

Η δήλωσή του πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι επιτρέπουν να πλανάται η σκιά του χάους πάνω από την χώρα, υιοθετώντας τη ρητορική των απειλών.

Ο Ερντέμ υπέβαλε τελικά την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν. «Οι δηλώσεις μου παρουσιάστηκαν με ένα τρόπο που δεν αντανακλά αυτό ήθελα να πω» τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.