16 Φεβρουάριος 2017, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2017, 16:06

Ο κλάδος στον οποίο ανοίγουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία

  • Ο κλάδος στον οποίο ανοίγουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο ωστόσο αυτή τη στιγμή η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα πού θα βρει χιλιάδες Έλληνες νέους προκειμένου να επανδρώσει τα ποντοπόρα πλοία ελληνικών συμφερόντων. Δημοσίευμα του newmoney.gr, το οποίο επικαλείται διεθνείς στατιστικές, αναφέρει ότι την επόμενη πενταετία θα χρειαστούν περίπου 100.000 ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων, κυρίως αξιωματικοί, για τα νέα πλοία που θα κατασκευαστούν.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της CLIA, την επόμενη δεκαετία στον ελληνόκτητο στόλο θα προστεθούν περίπου 100 νέα κρουαζιερόπλοια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η λειτουργία ενός ικανού αριθμού Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, δημόσιων και ιδιωτικών, θα μπορούσε να προσφέρει το εξειδικευμένο προσωπικό που αναμένεται να ζητήσει η ελληνική ναυτιλία. Κάθε χρόνο οι υποψήφιοι για εισαγωγή στις δημόσιες σχολές ναυτικής εκπαίδευσης φτάνουν ακόμα και τους 7.000, ωστόσο δεν εισάγονται πάνω από 1.200.

«Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών συνέχισε να παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας εμπράκτως προσπάθειες αναβάθμισής της», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Θεόδωρος Βενιάμης. Επιπλέον προσθέτει ότι οι εφοπλιστές έχουν καταθέσει επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει η ναυτική εκπαίδευση, ρίχνοντας το κέντρο βάρους στη διασύνδεση των μαθητευόμενων σπουδαστών με τα πλοία της ελληκόκτητης ναυτιλίας.