17 Φεβρουάριος 2017, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2017, 13:29

Γαύρος μαρινάτος και... μυρωδάτος

  • Γαύρος μαρινάτος και... μυρωδάτος

Ο μαριναρισμένος (ή ξιδάτος) γαύρος είναι ο απόλυτος μεζές για ούζο ή τσίπουρο, είναι... παντός καιρού, και πάει με όλα! Το πρώτο μυστικό στη συγκεκριμένη συνταγή είναι η φρέσκια ρίγανη, που του δίνει άλλον... αέρα. Τα άλλα δύο είναι το καλό ξίδι και το καλό ελαιόλαδο (κι ας παγώνει στο ψυγείο).

ΥΛΙΚΑ
  • γαύρο (κατά βούληση)
  • χοντρό αλάτι
  • ξίδι
  • λάδι
  • ρίγανη φρέσκια
  • πιπέρι σε κόκκους
  • σκόρδο κομμένο σε λεπτά φετάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Πλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά.
  2. Αραδιάζουμε τα ψαράκια στο τρυπητό και ρίχνουμε από πάνω μπόλικο χοντρό αλάτι. Αν είναι πολλά τα κάνουμε σε στρώσεις και ανάμεσα αλατίζουμε.
  3. Αφήνουμε τον αλατισμένο γαύρο περίπου 3 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
  4. Ξεπλένουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε σε σκεύος. Προσθέτουμε ξίδι μέχρι να σκεπαστούν.
  5. Αφήνουμε το γαύρο μέσα στο ξίδι για περίπου 12 ώρες, καλύτερα μέσα στο ψυγείο.
  6. Μετά από 12 ώρες βάζουμε το γαύρο σε άλλο σκεύος, σκεπάζουμε με λάδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  7. Τρώγεται την επόμενη μέρα για να προλάβει να πάρει τα αρώματα από τα μυρωδικά.
  • Πηγή: sintagespareas.gr.