16 Φεβρουάριος 2017, 09:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2017, 09:42

Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit – Ποιες οι πιθανότητες

  • Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit – Ποιες οι πιθανότητες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Άκαρπο προβλέπουν, σε γενικές γραμμές, πως θα είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αναλυτές του The Economist Intelligence Unit αφού εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά μόνο συμβιβασμός για την εκταμίευση χρημάτων.

Την ίδια ώρα επισημαίνουν πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit.

Μάλιστα, για το Grexit αναφέρουν ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια!

Οι αναλυτές λένε ότι ο συμβιβασμός θα υπάρξει για να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Ωστόσο, σημειώνουν, ότι αν οι ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν η Αθήνα να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα λιτότητας ως ασφάλεια σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα.

Τέλος, οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit τονίζουν ότι η βασική αιτία για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης είναι η διαφωνία των δανειστών για τους στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων δανειστών δήλωσαν ότι η παρουσία του ΔΝΤ αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για νέες εκταμιεύσεις δανείων.