16 Φεβρουάριος 2017, 09:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2017, 10:00

Γνωρίζετε ότι η πατρίδα των μπαστουνιών βρίσκεται στον Πόντο;

  • Γνωρίζετε ότι η πατρίδα των μπαστουνιών βρίσκεται στον Πόντο;
    (Φωτ. Facebook / ‎Tansel Işik‎)

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κανείς στην πόλη Ντεβρέκ (τουρκικά: Devrek) και να μην πάρει αμέσως είδηση ότι εδώ τα… μπαστούνια είναι το τοπικό προϊόν. Από την ταμπέλα που καλωσορίζει τους επισκέπτες (η οποία στηρίζεται σε δύο τεράστια μπαστούνια), μέχρι την πληθώρα των καταστημάτων, όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη κωμόπολη, που δεν είναι άλλη από τα βυζαντινά Δάδυβρα, στο νομό Ζονγκουλντάκ, στα όρια της Βιθυνίας και της Παφλαγονίας, έχει λόγο που είναι διάσημη ακόμα και εκτός Τουρκίας.

Οι ντόπιοι μάστορες παίρνουν τα ξύλα θάμνων και δέντρων που ευδοκιμούν στα βουνά της περιοχής και δημιουργούν πραγματικά κομψοτεχνήματα.

Οι περίτεχνες λαβές και η λεπτεπίλεπτη ξυλογλυπτική περιορίζονται μόνο από το βαλάντιο των αγοραστών. Εδώ μπορεί να βρει κανείς μπαστούνια κάθε τιμής και μεγέθους, σκαλιστά ή και όχι, ζωγραφιστά ή σε φυσικούς χρωματισμούς. Ένα από τα πιο δημοφιλή σκαλίσματα είναι το κεφάλι φιδιού, που συμβολίζει την αναγέννηση και τη συνέχεια των γενεών.

Πριν από περίπου δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Bülent Ecevit στο Ζονγκουλντάκ, την ομώνυμη πρωτεύουσα του νομού, φτιάχτηκε ένα εργαστήριο προκειμένου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μυηθούν στην παραδοσιακή τέχνη, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει τουριστικό σήμα κατατεθέν.

Κατά καιρούς, βέβαια, κατασκευαστές παίρνουν μέρος σε τουριστικές εκθέσεις εξαπλώνοντας τη φήμη των μπαστουνιών του Ντεβρέκ και εκτός Πόντου. Όπως λένε, πρόκειται για μόδα που κατακτά όλο και περισσότερους, ενώ στην Τουρκία αποτελεί… φετίχ μεταξύ των ηλικιωμένων.