15 Φεβρουάριος 2017, 23:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2017, 21:02

Έφοδος ελεγκτών από τις Βρυξέλλες στα γραφεία της ΔΕΗ

  • Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος από σήμερα – Πού και πότε εφαρμόζεται
    (Φωτ.: www.dei.gr)

Στο στόχαστρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Com) βρίσκεται η ΔΕΗ για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010. Χθες, μάλιστα, κλιμάκια της πανίσχυρης DG Com πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και πήραν ακόμα και τους σκληρούς δίσκους από προσωπικούς υπολογιστές, έγγραφα και άλλα στοιχεία.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε πως «ο έλεγχος διενεργείται δυνάμει σχετικής απόφασης της Επιτροπής με ημερομηνία 1/2/2017 για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής».

Υποστηρίζει, επίσης, πως «σεβόμενη τις κοινοτικές διαδικασίες, όργανα και θεσμούς παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους». Και η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Άλλωστε, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδικών».

Το ενδιαφέρον είναι πως προ ημερών ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης είχε μιλήσει για χειραγώγηση τιμών από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Φαίνεται, όμως, πως η ΔΕΗ βρίσκεται στο στόχαστρο της DG Com αφού είχαν γίνει καταγγελίες για κατάχρηση της ισχυρής θέσης που κατέχει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έφοδος έγινε πάντως σε χρονική περίοδο όπου φουντώνουν οι πληροφορίες για πιέσεις των δανειστών ώστε η ΔΕΗ να πωλήσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες.

Μάλιστα, οι δανειστές φέρονται να ζητούν την πώληση των 40% των μονάδων της επιχείρησης. Η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις έχει ανακοινώσει πως πρόκειται να πωλήσει δύο χαρτοφυλάκια πελατών (περίπου 700.000 πελάτες) σε ιδιώτες ώστε να μειωθεί γρήγορα το μέριδιο της με βάση και τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται πως συμμετέχει στην έρευνα της DG Com.