16 Φεβρουάριος 2017, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2017, 11:24

Την Κυριακή της Απόκρεω η Ροτόντα γίνεται ξανά χριστιανικός ναός

  • Την Κυριακή της Απόκρεω η Ροτόντα γίνεται ξανά χριστιανικός ναός
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Σε χριστιανικό ναό θα μετατραπεί για μία ακόμα φορά την ερχόμενη Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, το μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, και με τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί το πρωί, θα γιορτάσει την Κυριακή της Απόκρεω.

Θα πρόκειται για μία από τις 12 φορές το χρόνο που στη Ροτόντα, με βάση υπουργική απόφαση που εξεδόθη το 1995, θα ακουστούν ψαλμωδίες και δοξολογίες.

Όπως ανέφερε στο pontos-news.gr ο εφημέριος του ναού, π. Γεώργιος, στη Ροτόντα, που ως χριστιανικός ναός τιμά τον Άγιο Γεώργιο, δεν γίνεται υποχρεωτικά μία λειτουργία κάθε μήνα, αλλά κυρίως σε μεγάλες γιορτές, όταν το κρίνει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Έτσι, τελείται Θεία Λειτουργία κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, στην εορτή του Αγίου Γεωργίου, την Πεντηκοστή και στην εορτή των Ασωμάτων, διότι πριν από την Τουρκοκρατία και για περίπου χίλια χρόνια ο ναός ήταν αφιερωμένος στους Άγιους Ασώματους. Οι υπόλοιπες οκτώ φορές το χρόνο που τελείται Θεία Λειτουργία στο μνημείο, καθορίζονται κάθε εξάμηνο από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.


Λεπτομέρεια από ψηφιδωτό της Ροτόντας

Την ερχόμενη Κυριακή –όπως και κάθε φορά– η Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί και θα διαρκέσει δύο ώρες. Ξεκινά λίγο αργότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες εκκλησίες εξαιτίας του κρύου και της έντονης υγρασίας που υπάρχει μέσα στο μνημείο. Παρά το κρύο, όμως, κατά τον πατέρα Γεώργιο ο κόσμος είναι αρκετός κάθε φορά που τελείται Θεία Λειτουργία.

Για την είσοδο στο μνημείο απαιτείται η καταβολή εισιτηρίου 2 ευρώ ανά άτομο, ωστόσο όταν τελείται Θεία Λειτουργία, και για εκείνες τις ώρες, οι πιστοί δεν πληρώνουν.

Μνημείο του 4ου αιώνα
Το μνημείο άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί διοίκησης Γαλερίου. Προοριζόταν για ναός του Διός ή των Καβείρων, ή ως μαυσωλείο του Γαλερίου. Ωστόσο δεν πρόλαβε να χρησιμοποιηθεί για κανέναν από αυτούς τους σκοπούς, διότι ο Μέγας Κωνσταντίνος το μετέτρεψε σε αυτοκρατορικό ναό. Χριστιανικός ναός έγινε ουσιαστικά και αρχιτεκτονικά επί αυτοκρατορίας του Μεγάλου Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσθεσε στο κτίσμα την κόγχη.

Η Θεσσαλονίκη έπεσε στους Τούρκους το 1430, και μέχρι το 1590 η Ροτόντα αποτελούσε τον μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης. Τότε μετατράπηκε σε τζαμί.

Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, μετατράπηκε εκ νέου σε χριστιανικό ναό, ο οποίος τιμά τον Άγιο Γεώργιο. Σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αρχαιολογικό χώρο, και δώδεκα φορές το χρόνο χριστιανικό ναό. 

Ρωμανός Κοντογιαννίδης