20 Φεβρουάριος 2017, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2017, 11:30

Οι Μωμόγεροι ξανάρχονται και «μπλέκονται» με τα κειμήλια του Πόντου – Εκδήλωση της ΠΟΠΣ

  • Οι Μωμόγεροι ξανάρχονται και «μπλέκονται» με τα κειμήλια του Πόντου – Εκδήλωση της ΠΟΠΣ
    (Φωτ. αρχείου pontos-news.gr / Βασίλης Τσενκελίδης)

Συγκινητικό βίντεο, ομιλία για τον Πόντο και ατμόσφαιρα παράδοσης τέτοια που μόνο οι Μωμόγεροι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, θα συνυπάρξουν στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει στην Αθήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) σε συνεργασία με τα σωματεία Αδελφότητα Ποντίων Παναγία Γουμερά και Αδελφότητα Τριπολιτών Πόντου και Περιχώρων.

Η εκδήλωση θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας, θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).

Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης μίλησε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία ανέφερε ότι συγκίνηση στους παρευρισκομένους θα προκαλέσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Ιερά κειμήλια του Πόντου. Πρόκειται για κειμήλια –κυρίως από την Παναγία Σουμελά που δείχνουν τη διαχρονικότητα της μονής στην ιστορία, αλλά και από άλλες εκκλησίες– τα οποία βρέθηκαν στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

«Τα ιερά κειμήλια του Πόντου δεν είναι μόνο για μας, τους Πόντιους, αλλά πρέπει να τα θαυμάσει ολόκληρος ο κόσμος. Να τα δει και να αναγνωρίσει την τεράστια αξία τους», είπε η Χριστίνα Σαχινίδου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος θα αναπτύξει το θέμα «Ό,τι είναι η καρδιά στον άνθρωπο, αποτελεί ο Πόντος για τον ελληνισμό», ενώ την παράσταση της βραδιάς αναμένεται να κλέψουν τα μέλη του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι».

«Πρόκειται για ιδιαίτερα τιμητική για εμάς συμμετοχή. Ο Κώστας Αλεξανδρίδης και η σύζυγός του, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, αλλά και αρκετοί άλλοι, κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό στις μέρες μας το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων. Η συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας έχει να κάνει και με την πρόσφατη ένταξη του συγκεκριμένου εθιμικού δρώμενου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO».

Τους Μωμόγερους θα συνοδεύει με το τραγούδι της η Μήδεια Χουρσουλίδου. Δίπλα της θα βρίσκονται στη λύρα ο Στέλιος Γεωργιάδης και στο νταούλι ο Χρήστος Ζουρνατζίδης.

«Η ΠΟΠΣ έχει αποδείξει μέσα από την ιστορική διαδρομή της ότι δίνει έμφαση σε ποιοτικές εκδηλώσεις, που δεν έχουν στόχο μόνο την τόνωση του ηθικού των Ποντίων, αλλά την έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής. Οι εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας αποτελούν μια πολιτιστική αναδρομή στον Πόντο τον ελληνικό, τον μεγάλο», τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις