13 Φεβρουάριος 2017, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2017, 11:07

Τι γίνεται με τη ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ

  • Τι γίνεται με τη ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οι δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ακόμα δεν μπορούν αν ρυθμίσουν τα καθυστερημένα δάνεια τους παρά το γεγονός ότι θεσμικά προβλέπεται πλέον η συγκεκριμένη δυνατότητα.

Οι εργαζόμενοι του τέως ΟΕΚ καταγγέλλουν για αδράνεια την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος των εργαζόμενων αναφέρεται ότι τα ενεργά μέχρι και σήμερα δάνεια που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια, σε περίπου 100.000 δικαιούχους, παραμένουν σε καθεστώς μη ρύθμισης, με συνέπεια οι τόκοι να ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ, ενώ μαζί με το άληκτο κεφάλαιο να ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ.

Παρότι τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί σε ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους με χαμηλά εισοδήματα η ρύθμιση που νομοθετήθηκε από τον Οκτώβριο του 2016 μόνο για τους άνεργους δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, παρότι έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες. Επίσης οι υπάλληλοι του ΟΕΚ καταγγέλλουν και τα εξής :

  • Οικόπεδα του ΟΕΚ χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων παραμένουν ανεκμετάλλευτα και ενώ από το 2013 έχουν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις για την παραχώρηση 118 αδιάθετων κατοικιών ανά την Ελλάδα, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και κανείς κληρούχος δεν έχει ακόμη πάρει ούτε μια κατοικία. Σε τέσσερις περιοχές (Ζάκυνθο, Σύρο, Μυτιλήνη, Θήβα) δεν έχουν γίνει ακόμη μέχρι σήμερα ούτε καν οι κληρώσεις αυτών των κατοικιών.
  • Ενώ νομοθετήθηκε η υποχρέωση καταβολής εισφορών υπέρ ΟΕΚ από τον Μάρτιο του 2012, για επιπλέον κατηγορίες μισθωτών του ΙΚΑ, το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου απάλλαξαν τους εργοδότες από τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ.