11 Φεβρουάριος 2017, 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2017, 17:22

Ο σκύλος μπορεί να αποκτήσει την προσωπικότητα του αφεντικού του

  • Ο σκύλος μπορεί να αποκτήσει την προσωπικότητα του αφεντικού του
    Η αθλήτρια του αλπικού σκι Λίντσει Βον με το σκύλο της (Φωτ.: EPA / Christian Bruna)

Ο σκύλος μπορεί σταδιακά να αποκτήσει στοιχεία της προσωπικότητας του αφεντικού του, όπως αποκαλύπτει νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που παρουσιάζονται ιδιαίτερα αγχωτικοί, αρνητικοί και νευρωτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο. Από την αντίθετη, και οι σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τη θετική τους ενέργεια στους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται το άγχος και το στρες που βιώνουν καθημερινά.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν πάνω από 100 ζεύγη σκύλων και ανθρώπων, που συμβίωναν επί χρόνια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τη δρ Ίρις Σόμπερλ, εξέτασαν διάφορους παράγοντες όπως το ρυθμό της καρδιάς και των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι, υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ έτσι ώστε να καταταχθούν στους πέντε μεγάλους τύπους της προσωπικότητας: νευρωτικός, εξωστρεφής, ανοικτός, φιλικός, υπεύθυνος.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι και οι δύο αλληλοεπηρεάζονται αντιγράφοντας την προσωπικότητα του άλλου. «Τα ευρήματά μας ταιριάζουν μια χαρά με την εμπειρία μας: ιδιοκτήτες και σκύλοι αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται» δήλωσε η Ίρις Σόμπερλ.

  • Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One.