7 Φεβρουάριος 2017, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2017, 10:35

Προσωρινά στο 10% οι εισφορές στα μπλοκάκια

  • ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες την Παρασκευή
    (Φωτ.: Intime)

Από τη μία τα πολλαπλά λάθη στα ραβασάκια, και από την άλλη οι τεράστιες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, σπρώχνουν την κυβέρνηση σε αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που προκληθεί με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που εργάζονται με μπλοκάκια σε έναν ή δύο εργοδότες, και σε όσους έχουν μισθωτή εργασία και μπλοκάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μια μεταβατική ρύθμιση μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Έτσι, προτάσσεται ο εργαζόμενος να καταβάλλει το 10% του ΕΦΚΑ, αντί του 26,9% που προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Κατά συνέπεια, προς το παρόν, θα αποφευχθεί η σύγκρουση εργαζόμενου-εργοδότη, κάτι που επί της ουσίας προκύπτει από τις εγκυκλίους που εξέδωσε ο Τάσος Πατρόπουλος για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει εάν οι υπόλοιπες εισφορές σβήνονται, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει νέος τρόπος υπολογισμού. Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για «πάγωμα» μέχρι να υπάρξει λύση και να μην αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τις εισφορές που αρνούνται να πληρώσουν οι εργοδότες.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι με τον τρόπο αυτόν οι εργαζόμενοι πάλι θα πληρώνουν περισσότερα από το αρχικά σχέδιο, μια και σύμφωνα με αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν 6,67% για τον  εργαζόμενο και 13,33%  για τον εργοδότη. Το ερώτημα είναι εάν με τη μεταβατική διάταξη, το 10% θα το πληρώνει ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος.