6 Φεβρουάριος 2017, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2018, 17:10

Μία από τις πρώτες selfie βγήκε στην Τραπεζούντα, από την οικογένεια Καπαγιαννίδη

  • Μία από τις πρώτες selfie βγήκε στην Τραπεζούντα, από την οικογένεια Καπαγιαννίδη
    Η Άννα και ο Κώστας Καπαγιαννίδης, οι οποίοι ανήκαν στην αστική τάξη της Τραπεζούντας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / αρχείο Άννας Θεοφυλάκτου)

Από την ημέρα που άνοιξε δεκάδες Θεσσαλονικείς την έχουν επισκεφθεί προκειμένου να… ακούσουν τις φωτογραφίες να αφηγούνται το βίο αστικών οικογενειών της Τραπεζούντας, από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Η έκθεση «Πορτρέτα αστών της Τραπεζούντας», που έως τις 3 Μαρτίου θα φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει φωτογραφίες από το πλουσιότατο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου.

Ανάμεσά τους και μία από τις πρώτες, τρόπον τινά, selfie της ιστορίας!

Ο τραπεζίτης Κώστας Καπαγιαννίδης και η σύζυγός του Άννα (το γένος Τριανταφυλλίδου) απαθανατίζονται από το φακό της φωτογραφικής μηχανής σε μια πρωτότυπη στάση, τελείως ασυνήθιστη για την εποχή, μπροστά από τον καθρέφτη του σπιτιού τους. Έτσι φωτογραφίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, περίπου όπως κάνουμε σήμερα για… χάρη των social media.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, όμως, είναι ντοκουμέντο και για έναν ακόμα λόγο. Έχει τραβηχτεί στο πολυτελές μέγαρο του ζευγαριού στο λόφο Σογούκ-Σουκ, στην εξοχική περιοχή της Τραπεζούντας. Το Μέγαρο Καπαγιαννίδη, σήμερα διεθνώς γνωστό ως «Περίπτερο του Ατατούρκ» ήταν το μεγαλοπρεπέστερο της περιοχής, έργο του μηχανικού Αλέξανδρου Κακουλίδη ο οποίος είχε χτίσει και το Φροντιστήριο.

Η νεοκλασική έπαυλη το 1937 παραχωρήθηκε ως δώρο στον Μουσταφά Κεμάλ. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται έπιπλα και διάκοσμος της εποχής, καθώς και προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα του Κεμάλ.

Εκδηλωσεις