3 Φεβρουάριος 2017, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2017, 13:39

Ο «Γιάννες ο Μονόγιαννες» με την υπογραφή του Χρήστου Κεμανετζίδη

Μια διαφορετική εκδοχή του τραγουδιού Ο Γιάννες ο Μονόγιαννες παρουσιάζει σε βιντεοκλίπ ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Κεμανετζίδης, γνωστός στο κοινό και ως Don Christo. Με μουσική που υπάγεται στην κατηγορία world ethnic music cinematic, το ποντιακό τραγούδι βαδίζει συνάμα με τον κινηματογράφο. Ο Χρήστος Κεμανετζίδης μίλησε στο pontos-news.gr γι’ αυτή του την προσέγγιση αλλά και το βιντεοκλίπ.

Δίνει στο τραγούδι άλλη διάσταση, πιο εξελιγμένη, με κεντρικό θέμα τον Πόντο και την παραδοσιακή μουσική του με σύγχρονο ύφος. Τα γυρίσματα έγιναν στον Λευκώνα Σερρών.

Κεντρικό πρόσωπο του βιντεοκλίπ η τραγουδίστρια Ελένη Σαμανίδου η οποία, όπως δήλωσε ο μουσικοσυνθέτης, ήταν η έμπνευση γι’ αυτό το βιντεοκλίπ. Άρεσε πολύ στην Ελένη, μας λέει, η εκτέλεση του Στάθη Νικολαΐδη με το ίδιο παραδοσιακό κομμάτι, αφού και ως καλλιτέχνιδα την αγγίζει ο Ακριτικός Κύκλος. Με άλλη ενορχήστρωση και με διάθεση για κάτι καινούργιο, το προηγούμενο φθινόπωρο έκαναν τα γυρίσματα.


Η Ελένη Σαμανίδου με τη ζιπούνα της

Ένα σπίτι που το διαμόρφωσαν κατάλληλα εσωτερικά ώστε να μοιάζει με παραδοσιακό ποντιακό, αλλά και τοπία μέσα στη φύση ήταν τα μέρη που έγιναν τα γυρίσματα. Πέρα από κομπάρσους, «επιστρατεύτηκαν» ακόμη και ζώα (τα οποία ενοικιάστηκαν) για να δοθεί όσο το δυνατό πιο γλαφυρά η παραδοσιακή διάσταση του τραγουδιού.


Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ

«Είμαι των άκρων», λέει ο Χρήστος Κεμανετζίδης, καθώς παντρεύει την παράδοση με το σήμερα, δίνοντάς στο τελικό αποτέλεσμα κάτι διαφορετικό και σύγχρονο.

Η μουσική είναι του Στάθη Νικολαΐδη, ο στίχος παραδοσιακός, ενώ ο Χρήστος Κεμανετζίδης υπογράφει τη σκηνοθεσία και την ενορχήστρωση.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης