2 Φεβρουάριος 2017, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2017, 11:21

Πετάνε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Λύκειο

  • Πετάνε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Λύκειο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την έντονη αντίδραση των φιλολόγων έχει προκαλέσει η νέα πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Β’ Λυκείου. Αυτό σημαίνει ότι η Αντιγόνη, το εμβληματικό αυτό έργο του Σοφοκλή –που σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές– δεν θα είναι υποχρεωτικό μάθημα.

Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων: Η διδασκαλία της «Αντιγόνης» δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία.

Πρόκειται για μία ακόμα… ρηξικέλευθη αλλαγή στο Λύκειο, μετά την συνοπτική διδασκαλία των κεφαλαίων για τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό στην Α’ Λυκείου, αλλά και την αφαίρεση από την εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου του κεφαλαίου για τον παρευξείνιο ελληνισμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Επιπλέον, και ο Επιτάφιος έχει καταργηθεί από την ύλη της Γ’ Λυκείου.

Όπως είναι φυσικό, η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ξεσήκωσε την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, η οποία εξαπολύει σφοδρή επίθεση λέγοντας ότι η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, και επισημαίνοντας ότι η «αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

«Ελληνικό σχολείο χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη –ως υπέρτατης αξίας– της αγάπης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.