4 Οκτώβριος 2013, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:01

Τα 8 μυστικά της ευτυχίας!

  • Τα 8 μυστικά της ευτυχίας!

Υπάρχουν μυστικά για την ευτυχία; Κι όμως υπάρχουν, αρκεί να ψάξουμε μέσα μας να δούμε τι είναι αυτό που μας λείπει για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Της Κωστελίδου Δόμνας

Είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς έναν ορισμό για την ευτυχία, γιατί για τον καθένα μας σημαίνει κάτι διαφορετικό. Ευτυχία μπορεί να είναι τα πολλά χρήματα, μια ήρεμη οικογενειακή ζωή, ο έρωτας, η δουλειά, η καριέρα, η δόξα, ένα παιδικό χαμόγελο, οι μικρές καθημερινές στιγμές.

Τα 8 μυστικά της ευτυχίας

Μην ζητάς πολλά
Αν θέλουμε να είμαστε δισεκατομμυριούχοι, επιτυχημένοι σε όλους τους τομείς και όλα γύρω μας να πηγαίνουν συνεχώς καλά, μάλλον κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον. Επομένως, καλό είναι να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, που μπορούν να πραγματοποιηθούν, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι.

Ζήσε τη στιγμή
Για πολλούς, η ευτυχία είναι μικρές καθημερινές στιγμές. Και, ίσως, πραγματικά να είναι έτσι. Μόνο που δεν είναι απαραίτητο αυτές οι στιγμές να είναι κάτι το 
ξεχωριστό, μπορεί να είναι οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. Ένα χαμόγελο ή μία αγκαλιά από τους αγαπημένους μας, το πρωϊνό μας καφεδάκι, ένας περίπατος, μία βόλτα με το αυτοκίνητο, η κουβέντα με φίλους και άπειρες άλλες καθημερινές στιγμές. Το να ζούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, μας κάνει σίγουρα πιο ευτυχισμένους.

Μην αναζητάς τον ιδανικό σύντροφο. Δεν υπάρχει
Σίγουρα, όλοι έχουμε ένα πρότυπο στο μυαλό μας για το πώς θα θέλαμε τον/ την σύντροφο μας, αλλά αν αυτό το πρότυπο είναι τόσο ιδανικό και τέλειο και δεν έχει κανένα απολύτως ελλάτωμα, καλύτερα να το ξεχάσουμε και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Όλοι μας έχουμε ελαττώματα και φυσικά θα έχει και ο/η σύντροφός μας. Ας αποδεχτούμε την διαφορετικότητα του καθενός, όχι μόνο όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις, αλλά και τις φιλικές. 

Χαμογέλα ακόμη και στα δύσκολα
Έχει αποδειχθεί ότι το γέλιο και το χαμόγελο δρουν θετικά στην ψυχική μας υγεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε κάθε μέρα να χαμογελάμε. Δεν κοστίζει τίποτα και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Περισσότερη αισιοδοξία
Αντιμετωπίζοντας κάθε είδους δυσκολία ή αναποδιά με θετική σκέψη, νιώθουμε πολύ πιο όμορφα. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Επειδη η αισιοδοξία είναι στάση ζωής δεν μπορούμε να αλλάξουμε από τη μία μέρα στην άλλη, αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε σιγά σιγά. Κάθε φορά που πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει απαισιόδοξες σκέψεις, ας δοκιμάσουμε να τις αντικαταστήσουμε με θετικές.

Εκτίμησε αυτό που έχεις
Ας αναλογιστούμε πώς είναι η ζωή μας γενικά, η δουλειά μας, οι σχέσεις μας. Πολλές φορές, σκεφτόμαστε πολύ αρνητικά για τη ζωή μας και παραπονιόμαστε, ενώ δεν βλέπουμε τα καλά πράγματα που υπάρχουν γύρω μας. Ας μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με όσα έχουμε.

Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου
Το να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία ανεπανόρθωτα. Ό, τι κρατάμε μέσα μας, μας πνίγει, γίνεται τεράστιο..
Είτε είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, είτε πολύ στεναχωρημένοι, καλό είναι να το εξωτερικεύουμε, να ξεσπάμε. Έτσι, θα νιώθουμε και θα είμαστε πολύ πιο υγιείς.

Μην μετανιώνεις γι αυτά που έκανες αλλά γι αυτά που δεν έκανες
Οι επιλογές που έχουμε κάνει, είτε λανθασμένες είτε σωστές, δεν αλλάζουν. Η ζωή είναι όμορφη, επειδή ακριβώς κάνουμε λάθη και μαθαίνουμε από αυτά. Αν μετανιώνουμε συνεχώς για λάθη που έχουμε κάνει, αυτό σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε τις επιλογές μας. Φαντάζεστε να κάναμε τα πάντα σωστά, έτσι όπως θα έπρεπε και να υπήρχε πάντα το αποτέλεσμα που θέλουμε; Η ζωή θα έχανε το νόημα της..

Συμπέρασμα

Τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν πάντα καλά και στη ζωή μας θα συναντήσουμε αρκετές δυσκολίες και πολλά προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Επειδή, όμως, τα παραπάνω έχουν σχέση με την ψυχική μας ευημερία και ωριμότητα και όχι με εξωτερικούς παράγοντες, αν τα εφαρμόσουμε, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κοιτάξτε γύρω σας, η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται δίπλα σας κι απλά να μην το έχετε καταλάβει...

Δόμνα Κωστελίδου

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr