2 Φεβρουάριος 2017, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2017, 09:58

Τα στιγμιότυπα και τα παραλειπόμενα από την κοπή πίτας στον «Καύκασο» Αιγάλεω (φωτο)

  • Τα στιγμιότυπα και τα παραλειπόμενα από την κοπή πίτας στον «Καύκασο» Αιγάλεω (φωτο)
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι για όλους, και ποντιακά εδέσματα που έφτιαξαν οι κυρίες του Συλλόγου, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων «Ο Καύκασος» την προηγούμενη Κυριακή.

Κατάμεστη η αίθουσα, την οποία είχαν κατακλύσει μέλη και φίλοι του «Καυκάσου», γεγονός που δεν έμεινε απαρατήρητο από κανέναν.

Η έναρξη έγινε με τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Μάγδα Τρίμπου, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο του Συλλόγου για την προηγούμενη χρονιά – και ειδικά στην αναβίωση του δρώμενου των Μωμόγερων στη συνοικία των Ποντίων. «Μια ενεργή χρονιά», όπως χαρακτήρισε το 2016.


Η Μάγδα Τρίμπου, γενική γραμματέας του Συλλόγου, παρουσιάζει το πρόγραμμα

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του «Καυκάσου» Χρύσα Καρασαββίδου, η οποία ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλή χρονιά» σε όλους, τονίζοντας ότι η αθρόα προσέλευση του κόσμου είναι αυτή που τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν.

Τα μέλη του χορευτικού έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα και τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Ο π. Νεκτάριος από τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης ευλόγησε κι έκοψε τη βασιλόπιτα. Η πρόεδρος του Συλλόγου αφιέρωσε το κομμάτι της στα μέλη του χορευτικού τμήματος, ενώ ο Αντώνης Χαβούτης, εκπροσωπώντας τη νεολαία του Συλλόγου, αφιέρωσε το δικό του στον χοροδιδάσκαλο Παναγιώτη Καρασαββίδη που τους καλλιέργησε ως χορευτές, προκαλώντας συγκίνηση στα μέλη του σωματείου.

Δήμαρχος Αιγάλεω: Οι Πόντιοι καθόρισαν την ιστορία της πόλης.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας ευχήθηκε «υγεία, οικογενειακή ευτυχία, και το 2017 να είναι καλύτερο από το 2016», δηλώνοντας την αμέριστη χαρά του που είδε τον κόσμο να βρίσκεται δίπλα στον «Καύκασο». Αφιέρωσε δε το κομμάτι του στα παιδιά όλου του κόσμου, και κυρίως των Ποντίων που κρατούν ήθη, έθιμα και παραδόσεις.


Κατάμεστη η αίθουσα του Συλλόγου

Ύστερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης ευχήθηκε στα ποντιακά για τη νέα χρονιά, αφιερώνοντας το κομμάτι του στους γενοκτονημένους προγόνους. Τους χαιρετισμούς του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Γιώργου Παρχαρίδη μετέφερε η ειδική γραμματέας της Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη, η οποία μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Όταν τον ρώτησε –κατά την επίσκεψή της με αντιπροσωπεία Ποντίων στο Προεδρικό Μέγαρο– ως πότε ως χώρα και ως λαός θα καταπίνουμε φαρμάκια, επικαλούμενη τους στίχους ενός ποιήματος, εκείνος της απάντησε ότι τα μεγάλα επιτεύγματα και οι μεγάλες αλλαγές σημειώνονται είτε σε περιόδους μεγάλης έμπνευσης είτε σε περιόδους μεγάλης απογοήτευσης. Και απευθυνόμενη στον κόσμο, η Σ. Βαρυτιμιάδη συνέχισε: «Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουμε, καλή χρονιά και τα καλύτερα για όλους μας. Να είμαστε νικητές».

Οι Ελένη Τσιχλάκη, Μαρία Λάμπρου, Γαρυφαλλιά Ταμπάκη και Ρεβέκα Τσιλογλανίδου βραβεύτηκαν από τον Σύλλογο για την είσοδό τους στις ανώτατες σχολές. Ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου και ποντιακό γλέντι με τον Χρήστο Ναβροζίδη στη λύρα και το τραγούδι, τον Χριστόφορο Κοσμίδη στο αγγείο και τον Νίκο Καρασαββίδη στο νταούλι. Πλούσιος ο μπουφές από τις κυρίες του Συλλόγου, οι οποίες έφτιαξαν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα και τα πρόσφεραν στον κόσμο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, πολιτιστικών σωματείων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. 

Gallery
Εκδηλωσεις