4 Οκτώβριος 2013, 11:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:01

Οι Τούρκοι τρυπάνε τη Θράκη για σχιστολιθικό αέριο

  • Οι Τούρκοι τρυπάνε τη Θράκη για σχιστολιθικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία TPAO θα ξεκινήσει υδραυλικές ρωγματώσεις για την εξαγωγή του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Θράκη και στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σχεδόν 4,6 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, η TPAO θα επικεντρωθεί σε παλιές γεωτρήσεις προκειμένου να τις καταστήσει ενεργές μέσω της μεθόδου υδραυλικής ρηγμάτωσης. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2013. Η Τουρκία εξαρτάται στο τομέα της ενέργειας από τη Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ.

Στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας αναφέρουν ότι το κοίτασμα στο Ντιγιαρμπακίρ και το κοίτασμα Χαμιταμπάτ στη Θράκη διαθέτουν συνολικά 163 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με την τεχνικά εκμεταλλεύσιμη ποσότητα να θίνει στα 24 τρις κυβικά πόδια.

Με τις ποσότητες που είναι εκμεταλλεύσιμες, εκτιμάται ότι η Τουρκία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο τα επόμενα 14 χρόνια.

Ο τούρκος υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε ότι έχει σχηματιστεί ειδική ομάδα για την προώθηση των εργασιών στη Θράκη και αντιπροσωπεία έχει μεταβεί σε ΗΠΑ και Καναδά για επαφές με εκπροσώπους εταιρειών εξόρυξης.  

Πηγή: capital.gr