31 Ιανουάριος 2017, 16:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2017, 16:14

Στοιχεία-σοκ για το κόστος του καπνίσματος στην παγκόσμια οικονομία

  • Η ΧΑΠ, η νόσος του καπνίσματος, είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Είναι μία συνήθεια που δεν κοστίζει μόνο στην τσέπη των καταναλωτών αλλά και στους προϋπολογισμούς των κρατών: το κάπνισμα απορροφά σχεδόν το 6% των παγκόσμιων δαπανών που διατίθενται για την υγεία, αλλά και το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Tobacco Control επισημαίνει ότι οι ασθένειες που προκλήθηκαν από το κάπνισμα αναλογούσαν στο 12% (2,1 εκατ.) όλων των θανάτων ανθρώπων ηλικίας 30-69 ετών.

ΠΟΥ: Η χρήση καπνού είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος.

Το 2012 η παγκόσμια οικονομία πλήρωσε για τους καπνιστές περισσότερα από 1,3 τρισ. ευρώ, δηλαδή το 1/20 των δαπανών στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το κόστος από την απώλεια ημερών εργασίας εξαιτίας ασθένειας ή θανάτου.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 152 χώρες που εκπροσωπούν το 97% του παγκόσμιου αριθμού των καπνιστών σε Αφρική, ΗΠΑ, ανατολική Μεσόγειο, Ευρώπη, νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπολογίζουν ότι περίπου το 40% του οικονομικού βάρους το επωμίζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες – το ένα τέταρτο η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.  

Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις από το παθητικό κάπνισμα. Υπολογίζεται, όμως, ότι ευθύνεται για περίπου 6 εκατ. θανάτους ετησίως.

Με δεδομένο ότι η μείωση των ποσοστών καπνίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο απέχει πολύ από την επίτευξη ενός εκ των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για τον περιορισμό των πρόωρων θανάτων από μη μολυσματικές νόσους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η επιβολή φόρων είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.