26 Ιανουάριος 2017, 23:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2017, 23:41

Το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη έγινε... Playmobil

  • Το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη έγινε... Playmobil
    Μια εικόνα, μια εποχή τώρα και σε Playmobil

Το χαρακτηριστικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου προς την Δήμητρα Λιάνη με το οποίο της ζητούσε να τον ακολουθήσει, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο στο Ελληνικό, επιστρέφοντας από το Χέρφιλντ στις 22 Οκτωβρίου του 1988, επέλεξε να αναπαραστήσει με παιχνίδια Playmobil η δημιουργική ομάδα της έκθεσης «GR80S-η Ελλάδα του 80» που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη.

Η κίνηση του τότε πρωθυπουργού είχε προκαλέσει σάλο στην ελληνική κοινωνία καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον τρόπο αυτό επισημοποιούσε την εξωσυζυγική του σχέση με την Δήμητρα Λιάνη, την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα και έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατό του στις 23 Ιουνίου 1996.

Επιλέχτηκε από τους δημιουργούς της έκθεσης ως χαρακτηριστική εικόνα μίας ολόκληρης εποχής στην πολιτική ζωή της χώρας, την δεκαετία του ‘80.

Ήταν η περίοδος όπου ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπηρετούσε την δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός και το σύνθημα της Αλλαγής είχε αντικατασταθεί από το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση υπό το βάρος των σκανδάλων.

Η αναπαράσταση της άφιξης του Ανδρέα Παπανδρέου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από το ταξίδι του στο Χέρφιλντ το 1988 αποτελεί τμήμα της έκθεσης, που αποτελεί ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80. Πολιτική, τρόπος ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, ζωντανεύουν ξανά σε 18 περίπτερα μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών.