26 Ιανουάριος 2017, 23:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2017, 23:19

Προκλητικές δηλώσεις Τουρκές για τον πληθυσμό στα Κατεχόμενα

  • Προκλητικές δηλώσεις Τουρκές για τον πληθυσμό στα Κατεχόμενα

Φωτιά στις συνομιλίες για το Κυπριακό έβαλε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές, με νέες απαιτήσεις θέτοντας θέμα «Τούρκων πολιτών», που βρίσκονται στη Κύπρο, για τους οποίους ζήτησε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες και τους λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες, μετά τη λύση του Κυπριακού. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αμφισβήτησε ακόμα και τον πληθυσμό στα Κατεχόμενα (Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι έποικοι), λέγοντας ότι είναι λάθος ο αριθμός των 220.000 που δημοσιοποιήθηκε και πως ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού στα Κατεχόμενα είναι 300.000.

«H Τουρκία θέτει θέμα αντιμετώπισης των Τούρκων πολιτών ως πολιτών της ΕΕ μετά την επίλυση του Κυπριακού και θεωρεί πως αν αυτό δεν γίνει τότε και οι Έλληνες υπήκοοι στη Κύπρο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ», δήλωσε ο Τουρκές στη Άγκυρα, προκαλώντας νέες εμπλοκές στη διαδικασία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ζήτησε την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους πολίτες της στην Κύπρο, όπως θα ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες συνδέοντας το αίτημα, με τη συνέχιση επίδειξης ενδιαφέροντος από την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού.

Είναι πλέον φανερό, λένε πολιτικοί αναλυτές, ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Ελβετία, η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις απαιτήσεις της σε μία προσπάθεια να ακυρώσει την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί.