30 Ιανουάριος 2017, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2017, 08:10

Αργαίος, ο «βασιλιάς» της Καππαδοκίας

  • Αργαίος, ο «βασιλιάς» της Καππαδοκίας
    Άποψη της Καισάρειας (σημερινό Κάισερι) – Στο βάθος διακρίνεται το όρος Αργαίος (Charles Félix Marie, 1882· el.travelogues.gr)

Όταν επισκεφθεί κανείς την Καππαδοκία, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, είναι σχεδόν αδύνατον να μην αντικρύζει τη μορφή του. Ψηλός και περήφανος, δεσπόζει πάνω από την ιερή γη της Καππαδοκίας, αντικρίζοντας από την ψηλοκορφή του τη Μεσόγειο, το Κουρδιστάν, τον Πόντο και τις έρημες εκτάσεις της Ανατολίας. Πρόκειται για τον Αργαίο, που υψώνεται ανατολικά της Καισάρειας, μέχρι το ύψος των 3.916 μέτρων.

Ο Στράβων έγραψε ότι ο Αργαίος ήταν συνεχώς καλυμμένος με χιόνια, και οι λίγοι που κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή του αντίκρισαν τόσο τη Μεσόγειο στα νότια όσο και τον Εύξεινο Πόντο στα βόρεια.

Μέχρι το 1923 γύρω από τον Αργαίο υπήρχαν ελληνικά χωριά. Σήμερα το βουνό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χειμερινά θέρετρα, με αξιόλογο χιονοδρομικό κέντρο, λόγω της μεγάλης περιόδου χιονοκάλυψης, όπου λειτουργούν τουριστικές υποδομές με 400 κλίνες και 18 μηχανικές εγκαταστάσεις.

Οι λάτρεις των χιονοδρομιών απολαμβάνουν τις πίστες που φτάνουν σε μήκος τα 102 χιλιόμετρα. Οι πίστες φωτίζονται και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν σκι ακόμη και τη νύχτα, ενώ όταν δεν υπάρχουν αρκετές χιονοπτώσεις, χρησιμοποιείται τεχνητό χιόνι. Οι επισκέπτες που προτιμούν αν διανυκτερεύσουν στα ξενοδοχεία της πόλης μεταφέρονται με οχήματα του χιονοδρομικού κέντρου στο βουνό.

Η Καππαδοκία είναι ωραία όλες τις εποχές
Η Καππαδοκία με τις νεραϊδοκαμινάδες, τα λαξευτά ξενοδοχεία και τις ιστορικές υπόσκαφες πόλεις, αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό όπου οι επισκέπτες συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.

Το μαγευτικό τοπίο δημιουργήθηκε από τις λάβες των ηφαιστείων του Αργαίου, Χάσανταγ και Γκιουλούνταγ, πριν από εκατομμύρια χρόνια, οι οποίες με τη διάβρωση της βροχής και του αέρα, πήραν τη σημερινή τους μορφή.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το τοπίο από ψηλά με αερόστατα, να περπατήσουν στα μονοπάτια της κοιλάδας ή να περιηγηθούν με αμάξια.

Η Καππαδοκία, που ντύνεται στα λευκά το χειμώνα, διαθέτει 40.00 κλίνες και 519 ξενοδοχειακές μονάδες, και προσφέρει ονειρικές διακοπές στους επισκέπτες της.