28 Ιανουάριος 2017, 10:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2018, 18:58

Η Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου, την αφετηρία της Γενοκτονίας

 • Η Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου, την αφετηρία της Γενοκτονίας
  Μνημείο της Σφαγής του Οικονομειού στην Αγία Τριάδα
 • Η Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου, την αφετηρία της Γενοκτονίας
  Το λάβαρο του Συλλόγου
 • Η Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου, την αφετηρία της Γενοκτονίας
  Ο Άγγελος Σιδηρόπουλος στο Εξάστερο της ανατολικής Θράκης
 • Η Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου, την αφετηρία της Γενοκτονίας
  Στην Παναγία Σουμελά
 • Η Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θυμάται τη σφαγή του Οικονομείου, την αφετηρία της Γενοκτονίας
  Η νέα στέγη του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου

Το ημερολόγιο γράφει 25 Ιανουαρίου 1913, μια ημερομηνία-ορόσημο στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και αφορούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Οι κάτοικοι του Οικονομείου (ή Κονομιού, τουρκικά: Kumburgaz), του ελληνικού χωριού στις ακτές της Προποντίδας στην ανατολική Θράκη, είναι οι πρώτοι που βάζουν επίσημα το όνομά τους στον μαύρο κατάλογο των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Τσέτες που αποβιβάζονται από το τουρκικό πολεμικό «Ιδζάλ» περικυκλώνουν το χωριό, μαζεύουν τους άνδρες και τους εφήβους στο σχολείο και ύστερα τους οδηγούν κατά ομάδες στην παραλία όπου τους εκτελούν.

Η μανία τους είναι τέτοια που κυνηγούν τους αμάχους και στα διπλανά χωριά. Συνολικά σφαγιάστηκαν και εκτελέστηκαν 96 κάτοικοι του Οικονομείου, 94 κάτοικοι των γειτονικών Αιγιαλών, 54 κάτοικοι του Εξάστερου και 11 κάτοικοι των Επιβατών.

«Η Σφαγή του Οικονομειού αποτέλεσε την αφετηρία των γεγονότων που κορυφώθηκαν με την εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών των Θρακιωτών το 1922», λέει στο pontos-news.gr ο Άγγελος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας. Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου το σωματείο τιμά τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής με μνημόσυνο που τελείται στην Αγία Τριάδα, στην ακτή του Δήμου Θερμαϊκού.

Η Αγία Τριάδα είναι μια κωμόπολη 25 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1925 από πρόσφυγες των χωριών Εξάστερο και Οικονομείο της ανατολικής Θράκης, και Ποντοηράκλεια της Μικράς Ασίας.

«Το να μνημονεύουμε κάθε χρόνο την τραγωδία του Οικονομείου, που στους νεότερους έχει φθάσει σαν μακρινή ηχώ από τις αφηγήσεις των γονιών, αποτελεί ηθικό, εθνικό και θρησκευτικό χρέος», εξηγεί ο Άγγελος Σιδηρόπουλος. Με καταγωγή από τον πατέρα από τον Πόντο, και συγκεκριμένα από το Βεζίρ Κιοπρού (Νεοκλαυδιούπολις), και από τη μητέρα από το Εξάστερο της ανατολής Θράκης, θεωρεί ότι «η πατρίδα του προσφυγικού ορθόδοξου ελληνισμού είναι στην Ανατολή. Δεν υπάρχουν Πόντιοι, Μικρασιάτες ή Θρακιώτες. Όλοι είμαστε Έλληνες, χριστιανοί ορθόδοξοι. Η σκέψη μας είναι εκεί...».


Μνημόσυνο στην Τουρκία, στο Οικονομείο, ακριβώς 100 χρόνια μετά (ο Άγγελος Σιδηρόπουλος πρώτος από αριστερά)

Στις 25 Ιανουαρίου 2013, εκατό χρόνια μετά την ημέρα της σφαγής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας τελέστηκε στο Οικονομείο τρισάγιο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρουσία των απογόνων των διασωθέντων κατοίκων του χωριού.

Το σωματείο στο οποίο είναι πρόεδρος ο Άγγελος Σιδηρόπουλος ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1995 από ανθρώπους με μεράκι που θέλησαν να φροντίσουν και να μεγαλώσουν τις ρίζες τους. «Δημιουργήθηκε και για να τιμήσει εκείνους που κάτω από αντίξοες συνθήκες ξεκίνησαν το δρόμο χωρίς γυρισμό, εκείνους που έζησαν μέσα στους καπνούς του πολέμου, μέσα σε βιαιότητες και φρικαλεότητες, που πήραν από το εικονοστάσι μια Παναγιά κι έφυγαν, που δίψασαν, κρύωσαν, πείνασαν, πέθαναν», εξηγεί.


Από εκδήλωση του Συλλόγου

Για τον Άγγελο Σιδηρόπουλο η αναζήτηση των ριζών του τον οδήγησε 12 φορές στο Εξάστερο της ανατολικής Θράκης, και τον Δεκαπενταύγουστο του 2014 στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Με χαρά, λοιπόν, βλέπει τη νέα γενιά να «στρατολογείται» στο Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας, και να βγαίνει μπροστά. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που τρεις διαδοχικές γενιές (παππούς, παιδί και εγγόνι) είναι όλοι μέλη.

Στην παραλία της Αγίας Τριάδας το 2002 ανεγέρθηκε και μνημείο που αποτελείται από ένα κομμάτι κίονα, τμήμα της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που μεταφέρθηκε από το Οικονομείο.

Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου, για τα επόμενα 20 χρόνια, θα είναι το παλιό συνεργείο του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Αγίας Τριάδας, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Θερμαϊκού.

Αναστασία Χατζηλασκαράκη

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ29
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2017