3 Οκτώβριος 2013, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:01

Το λουκέτο στις ΗΠΑ πόσο απειλεί την παγκόσμια οικονομία;

  • Το λουκέτο στις ΗΠΑ πόσο απειλεί την παγκόσμια οικονομία;

Το λουκέτο στις ΗΠΑ πόσο απειλεί την παγκόσμια οικονομία;

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την ανησυχία του ότι το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία εάν παραταθεί επί μακρόν εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι: Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την μηνιαία συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, ο Ντράγκι χαρακτήρισε επίσης «αδύναμη, εύθραυστη και ανομοιογενή» την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι οι ροές των πιστώσεων προς την οικονομία παραμένουν «εξαιρετικά ασθενείς».

Παρότι σκιαγράφησε μια άκρως προβληματική εικόνα, ωστόσο, η ΕΚΤ περιορίζεται σε ρόλο θεατή, καθώς δεν εξήγγειλε καμία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Το βασικό επιτόκιο του ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,5%, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία στο Δ.Σ. για την περαιτέρω μείωσή του, αν και το θέμα τέθηκε επί τάπητος. Και ο Ντράγκι δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου γύρου μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης (LTRO) περιοριζόμενος να επαναλάβει ότι «η τράπεζα έχει μια ευρεία γκάμα εργαλείων στη διάθεσή της και είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει όλα, συμπεριλαμβανομένων και των LTRO, εάν οι συνθήκες το επιτάσσουν».

Επανέλαβε επίσης και την -γνωστή από τον Ιούλιο- δέσμευση ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα «για παρατεταμένη χρονική περίοδο»: Η αδράνεια του Ντράγκι -σε συνδυασμό με την εντεινόμενη ανησυχία των αγορών για τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον- οδήγησε το ευρώ πάνω από τα 1,36 δολάρια (υψηλό 9 μηνών) και σε υψηλό διετίας έναντι καλαθιού νομισμάτων. Ερωτώμενος εάν το ισχυρό ευρώ αποτελεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης (με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στηρίζουν τις ελπίδες τους στις εξαγωγές), ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η τράπεζα παρακολουθεί την συναλλαγματική ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος, η οποία όμως είναι «εκτός του πλαισίου αρμοδιοτήτων της».

Stress tests

Ο Ντράγκι επιχείρησε πάντως να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενόψει του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) και των stress tests που θα διενεργήσει η ΕΚΤ. Ο ίδιος προεξόφλησε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες δυσάρεστες εκπλήξεις από τους ελέγχους: «Δεν περιμένω μεγάλες καταστροφές, αλλά είναι πολύ σημαντικό τα τεστ να είναι αξιόπιστα και πλήρως διαφανή». Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο που σε συνέντευξή του στους Financial Times υποστήριξε ότι οι επενδυτές «υποτιμούν αδικαιολόγητα» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που είναι ισχυρότερες από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας από τις αμερικανικές βάσει ορισμένων μετρήσεων. Η? επιχείρηση στήριξης των τραπεζών ολοκληρώθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ που δήλωσε ότι η ανησυχία των επενδυτών για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης είναι υπερβολικές. Όπως είπε, «τα επικείμενα stress tests θα θέσουν τέλος στις φήμες της αγοράς ότι ορισμένες τράπεζες είναι υποκεφαλαιοποιημένες? Γνωρίζουμε καλά την κατάσταση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος για μεγάλη ανησυχία σχετικά με αυτές τις χώρες».

Πηγή: imerisia.gr