25 Ιανουάριος 2017, 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2017, 07:53

Οι διασώσεις προσφύγων στη Λέσβο πάνε στα Όσκαρ 2017

  • Οι διασώσεις προσφύγων στη Λέσβο πάνε στα Όσκαρ 2017
    H Δάφνη Ματζιαράκη στον Μόλυβο της Λέσβου (φωτ.: Facebook / 4.1 Miles)

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έπεσαν στον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου που φιγουράρει στη λίστα των Όσκαρ, ωστόσο τα φετινά βραβεία «υποδέχονται» την προσφυγική κρίση όπως αυτή καταγράφηκε στις ακτές του Αιγαίου. Το φιλμ 4.1 Miles της Δάφνης Ματζιαράκη επελέγη από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, και έτσι είναι υποψήφιο στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Η Δάφνη Ματζιαράκη παρουσίαζε για πέντε χρόνια την εκπομπή EuRaNEt στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενώ έκανε συχνές ανταποκρίσεις για την τηλεόραση για ευρωπαϊκά θέματα. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για σπουδές στη δημοσιογραφία, αλλά συνέχισε τις ανταποκρίσεις στην Καθημερινή για θέματα όπως η προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Το ντοκιμαντέρ της, που τον περασμένο Σεπτέμβριο πήρε ένα από τα φοιτητικά Όσκαρ που δίνει η Ακαδημία σε σπουδαστές αμερικανικών πανεπιστημίων, είναι σε παραγωγή του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Στο 4.1 Miles καταγράφονται οι επιχειρήσεις των λιμενικών Αρχών της Λέσβου για τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στις ελληνικές ακτές από τα τουρκικά παράλια. «Προσπάθησα με κάθε τρόπο να το αποτυπώσω όσο πιο έντονα γίνεται, ώστε να γεφυρώσω κάπως το κενό που υπάρχει μεταξύ αυτού που βλέπουμε στα ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής κάλυψης και της πραγματικότητας», ανέφερε η Δάφνη Ματζιαράκη σε συνέντευξή της στον ρ/σ Πρακτορείο.

Επί τρεις εβδομάδες παρακολούθησε τον κυβερνήτη Κυριάκο Παπαδόπουλο πάνω στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος να δίνει καθημερινές μάχες για να σώσει ανθρώπους.

Στο ντοκιμαντέρ «φαίνεται ο πανικός και ένταση και αυτό είναι το πολύ άμεσο, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είχα άλλη επιλογή από το να αφήσω την κάμερα και να βοηθήσω. Πάντοτε υπήρχε ανάγκη για βοήθεια», σημειώνει η δημιουργός του ντοκιμαντέρ.