29 Ιανουάριος 2017, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2018, 18:06

Παλιό Χορτοκόπι: Ένα ταξίδι στις μνήμες, ένα ταξίδι στην ιστορία (φωτο)

  • Παλιό Χορτοκόπι: Ένα ταξίδι στις μνήμες, ένα ταξίδι στην ιστορία (φωτο)

Μια βόλτα ανάμεσα στα χαλάσματα γεννά εικόνες από μία άλλη εποχή, τότε που ο τόπος τούτος έσφυζε από ζωή. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, το χωριό παλαιότερα, και εννοούμε πριν από το 1922, κατοικούταν από Τούρκους και ονομάζονταν Δράνοβα.

Το 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, πρόσφυγες, πρώην κάτοικοι του ιστορικού Χορτοκοπίου στον Πόντο, αλλά και των χωριών Λιβερά, Καπίκιοϊ, Δανείαχα, Σκαλίτα, Χαμουρή και Πλάτανα της περιοχής Ματσούκας, εγκαταστάθηκαν στον συγκεκριμένο τόπο.

Η επιλογή της τοποθεσίας στηρίχθηκε κυρίως στα άφθονα νερά, στα πυκνά της δάση και στην πλούσια χλωρίδα, που θύμιζαν στους Χορτοκοπίτες τη μαγευτική τους πατρίδα στον αλησμόνητο Πόντο.

Από το βουνό στον κάμπο
Από το 1952 έως το 1960 αρχίζει σταδιακά το... κατέβασμα των κατοίκων από το Παλαιό στο Νέο Χορτοκόπι. Η μετεγκατάσταση κρίθηκε απαραίτητη από τους Χορτοκοπίτες διότι οι καλλιέργειές τους, που βρίσκονταν στον κάμπο, απαιτούσαν ένα καθημερινό χρονοβόρο και κοπιαστικό ανεβοκατέβασμα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σήμανε την απώλεια της μνήμης.

Πλέον, το μόνο που θυμίζει το Παλιό Χορτοκόπι είναι αυτά τα χαλάσματα.

Στο Παλιό Χορτοκόπι, που αξίζει να σας αναφέρουμε πως βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Καβάλας, θα δει κανείς το παρεκκλήσι «Αε-Γιάννες ο Βαζελών», σε ανάμνηση του παλαιότερου μοναστηριού του Πόντου, καθώς και την Ιερά Μονή Υπαπαντής (παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι).

  • Της Θένιας Μυλωθρίδου.
  • Αναδημοσίευση από το life-events.gr.
Gallery