3 Οκτώβριος 2013, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:01

Σαμαράς από Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα προπύργιο σταθερότητας

  • Σαμαράς από Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα προπύργιο σταθερότητας

Σαμαράς από Λευκό Οίκο: Η Ελλάδα προπύργιο σταθερότητας

Για όλο το φάσμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας ενημέρωσε ο Αντώνης Σαμαράς τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ συμμετείχαν και οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Ο Αντώνης Σαμαράς συζήτησε με τον κ. Μπάιντεν και τα θέματα της ευρύτερης περιοχής επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πια το σημείο σταθερότητας σε έναν ασταθές περιβάλλον. «Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι «αυτό εισπράξαμε από τις επαφές με τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς και αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε».

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καλέσει μία ομάδα υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματικών που ασχολούνται με θέματα ελέγχου των συνόρων και της λαθρομετανάστευσης για εκπαίδευση και για εξοπλισμό. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι λαθρομετανάστες είναι περίπου όσοι και οι άνεργοι στην χώρα. Το αντίστοιχο στις ΗΠΑ θα ήταν να έχουν 40 εκατομμύρια λαθρομετανάστες περισσότερους από όσους είναι στην χώρα. Ενημέρωσε δε ότι καλώς ή κακώς η ΕΕ δεν έχει ενιαία φωνή στο συγκεκριμένο θέμα. Παρέδωσε μάλιστα τον κ. Μπάιντεν φάκελο που έχει επιμεληθεί ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας.

Συζήτηση έγινε και για τα ενεργειακά θέματα και τις δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μίλησαν ακόμη για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ. Μίλησαν και για τα θέματα εμπορίου και για την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθηθεί η συμφωνία διαντλαντικού εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που αφορά και την προεδρία της χώρας μας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Τέλος Σαμαράς και Μπάιντεν αναφέρθηκαν και στο κυπριακό και στην πρωτοβουλία του Νίκου Αναστασιάδης για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα της Κύπρου. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελληνικής προσπάθειας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έλθει στην χώρα μας η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας.

real.gr

Πηγή: madata.gr