23 Ιανουάριος 2017, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2017, 15:19

SOS για τη σχέση των εφήβων με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

  • Τέλος τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας
    (Φωτ.: EPA / David Chang)

Μπορεί να φαίνονται… αθώα, αφού θεωρείται ότι χάρη σε αυτά μειώνεται το κάπνισμα μεταξύ των νέων, ωστόσο μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να σπάσει το μύθο γύρω από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Μελετώντας στοιχεία περισσότερων από 140.000 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσελκύουν εφήβους «χαμηλού κινδύνου», δηλαδή αυτούς που δεν θα άρχιζαν να καπνίζουν.

«Τελικά ενθαρρύνουν τους νέους να καπνίζουν και να καταναλώνουν νικοτίνη, επεκτείνοντας τελικά την αγορά του καπνού», δηλώνει ο καθηγητής Ιατρικής Στάντον Γκλαντζ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που ξεκινούν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν αυξημένη πιθανότητα να περάσουν στο κανονικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ οι έφηβοι καπνιστές μειώνονταν μετά το 2004, με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων (2007-2009) φτάσαμε στο 2014 οπότε πλέον η συνδυασμένη χρήση ηλεκτρονικών και συμβατικών τσιγάρων ήταν μεγαλύτερη από το 2009. 

Στο πλαίσιο και τον νέων μελετών που κρούουν τον κώδωνα, από τον Αύγουστο του 2016 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ περιόρισε την αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ενηλίκους άνω των 18 ετών (και στην Καλιφόρνια άνω των 21 ετών). Επιπλέον έχει απαιτήσει από τον Αύγουστο του 2018 τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να φέρουν προειδοποιητική σήμανση σχετικά με την εθιστική χρήση της νικοτίνης.