Θεόφιλος Πουταχίδης
24 Ιανουάριος 2017, 09:04

Ονειρεμένη φυλακή

Η σιχαμερή διαφθορά, ο εκμαυλισμός και το ξεπούλημα της συνείδησης, όχι από αυτούς που δεν έχουν, αλλά αντίθετα, από τους αχόρταγους που έχουν κάνει θεό τους το χρήμα, είναι έγκλημα. Οι επιπτώσεις του ξεπεσμού μας ως κράτους στη ζωή των πολιτών είναι αδύνατον να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Όχι μόνο γιατί είναι αμέτρητες – κυρίως, γιατί επέρχονται σε κάθε περίπτωση ως αλυσίδα αλληλένδετων γεγονότων, συμβάντων και περιπλοκών.

Αν κανείς εξετάσει με καθαρό μυαλό τη μεγάλη εικόνα, χωρίς να μπερδευτεί μέσα στον κυκεώνα των γεγονότων που κατάστρεψαν, για παράδειγμα, τη ζωή ενός πολίτη, εύκολα θα διαπιστώσει την ευθύνη του διεφθαρμένου κράτους. Τα κοινωνικά φαινόμενα είναι περίπλοκα, χαοτικά. Δεν μπορούμε πάντοτε μέσα σε αυτά να ανακαλύψουμε απλές, καθαρές γραμμικές σχέσεις αίτιου και αποτελέσματος. Δηλαδή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το διεφθαρμένο μας κράτος δεν κινείται προμελετημένα, για να ρίξει δηλητήριο στην κούπα ενός συγκεκριμένου, ανυποψίαστου πολίτη. Με τον τρόπο της λειτουργίας του, όμως, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες αυτός να δηλητηριαστεί κάπου, κάπως, κάποτε.

Αυτή η στατιστικώς σημαντική αύξηση της πιθανότητας, στη δική μου λογική είναι εγκληματική. Όποιος δεν το παραδέχεται είναι κοντόφθαλμος. Όποιος κάνει ότι δεν το παραδέχεται, υποκριτής. Όποιος πάει να το κρύψει θολώνοντας τα νερά, ανεύθυνος. Όποιος κατηγορεί για λαϊκιστές όσους το επισημαίνουν, επίβουλος. Κι όποιος επιχειρεί με δημόσιο λόγο να υποτιμήσει τη σοβαρότητά του, είναι συνεργός στο έγκλημα.

Γι’ αυτό λοιπόν ζήτησα αυτό που ζήτησα από τον σοφό μας ηγέτη, όταν μ’ επισκέφτηκε στο όνειρό μου. Ξέρετε... αυτόν που με όλο το επιτελείο του θα αναστήσουν το εκφυλισμένο μας κράτος. Σας τα είπα στο προηγούμενο άρθρο μου: Του ζήτησα μια φυλακή. Κι αν έρχεται στο μυαλό σας η ρήση του Βικτόρ Ουγκό «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή», μη βιαστείτε να με κατηγορήσετε που αντί για σχολείο ή κάτι άλλο προφανώς ευαγές, ζήτησα φυλακή.

Έχει δίκιο ο Γάλλος λογοτέχνης. Αλλά στη δική μας περίπτωση, σκέφτηκα πως μάλλον χρειαζόμαστε κατά προτεραιότητα μια φυλακή.

Τόση διαφθορά, τόσα σκάνδαλα, κλεψιές και μίζες και κάθε είδους ζαβολιές. Μόνο στο τελευταίο πιθανολογούμενο σκάνδαλο μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας λέγεται ότι εμπλέκεται στην πατρίδα μας ένα σωρό κόσμος. Βάλτε κοντά κι όλες τις άλλες μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς... Λοιπόν; Πού θα τους βάλουμε όλους αυτούς που θα τιμωρηθούν, μου λέτε;

Νά λοιπόν πώς σκέφτομαι να φτιαχτεί και να οργανωθεί η φυλακή για όσους κάνουν οικονομικά εγκλήματα και κλέβουν την πατρίδα και τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών. Πρώτα-πρώτα θα βρούμε μια πολύ μεγάλη δημόσια έκταση. Κι εκεί θα χτίσουμε μια φυλακή με απλά, αλλά πολύ όμορφα χτίσματα. Τα κελιά θα κλειδώνουν κανονικά και θα είναι λιτά, αλλά προσεγμένα. Οι εργαζόμενοι δεσμοφύλακες θα είναι ευγενικοί, καλοσυνάτοι και χαμογελαστοί, αλλά ταυτόχρονα σοβαροί κι επιμελείς στα καθήκοντά τους.

Μέσα στη φυλακή θα υπάρχουν τα πιο σύγχρονα γυμναστήρια και γήπεδα για όλες τις αθλοπαιδιές. Η εκγύμναση θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται υπό τις οδηγίες ειδικών της φυσικής αγωγής. Ξέρετε πού το πάω... νους υγιής και τα παρόμοια... Για τους ίδιους λόγους, η διατροφή των κρατουμένων θα είναι πολύ προσεγμένη. Είμαστε αυτό που τρώμε, δεν λέει; Το μενού, λοιπόν, θα καταρτίζεται από ειδικούς διατροφολόγους και σεφ και οι συνθήκες υγιεινής θα είναι υποδειγματικές. Όχι μόνο στην κουζίνα, παντού.

Θα υπάρχει και υπερσύγχρονη κλινική, για να φροντίζει και να παρακολουθεί την υγεία –σωματική και ψυχική– των φυλακισμένων. Πλούσια βιβλιοθήκη, για να μελετούν. Κινηματογράφος, θέατρο και εγκαταστάσεις για όλες τις καλές τέχνες. Εκκλησιά και ιερείς για να μπορέσουν να μετανοήσουν ειλικρινά όσοι το επιθυμούν και να μπουν σε οδό σωτηρίας.

Θα υπάρχουν τα πάντα, βάλτε με το μυαλό σας τα καλύτερα!

Η δουλειά όμως για τους φυλακισμένους θα είναι πάρα πολύ σκληρή. Γιατί η φυλακή θα είναι κυρίως αγροτική. Αυτή θα είναι και η τιμωρία τους. Χωράφια, μποστάνια και εκτροφές όλων των ειδών των παραγωγικών ζώων. Η παραγωγή θα είναι μεγάλη και πολύ ποιοτική. Μάλιστα, έξω από τις φυλακές θα υπάρχουν αυτοκίνητα-ψυγεία για να παίρνουν τα προϊόντα και να τα πηγαίνουν δωρεάν σε ορφανοτροφεία, γηροκομεία, και στους φτωχούς. Τίποτα δεν καθαρίζει καλύτερα το μυαλό από τη σκληρή δουλειά με τη γη και τα ζώα. Τίποτα δεν καθαρίζει καλύτερα την ψυχή από την προσφορά στους αδύναμους.

Όλα μέσα στη φυλακή θα γίνονται με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Καθηγητές και φοιτητές θα συμβάλλουν. Οι τελευταίοι θα κάνουν και πρακτική άσκηση ταυτόχρονα. Γιατροί, ψυχολόγοι, γυμναστές, διατροφολόγοι, φιλόλογοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, καλλιτέχνες και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η λειτουργεία της φυλακής, όλες σχεδόν οι επιστήμες και οι τέχνες μπορούν να συμβάλουν.

Η διαφθορά μάς έχει καταστρέψει. Αλλά εμείς ως Έλληνες Ορθόδοξοι δεν ψάχνουμε εκδίκηση. Είμαστε μεγαλόψυχοι κι αρχοντικοί. Με αγάπη και μέσα από τη σκληρή δουλειά θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και στους ζαβολιάρηδες να καταλάβουν τι είναι σημαντικό μέσα στη ζωή και τι όχι. Όπως λέει κι ο μεγάλος Μάρκος σε ένα τραγούδι του, «Αφού στον άλλονε ντουνιά λεφτά δε θα περνάνε...».