21 Ιανουάριος 2017, 13:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2017, 13:41

Κίνδυνοι από την ανταλλαγή φωτογραφιών μέσω Snapchat

  • Κίνδυνοι από την ανταλλαγή φωτογραφιών μέσω Snapchat
    (Φωτ.: EPA/ Made Nagi)

Την προσοχή όλων και κυρίως των εφήβων, που τη χρησιμοποιούν κατά κόρον, σχετικά με την εφαρμογή Snapchat, εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. To Snapchat είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών και βίντεο τα οποία όμως είναι ορατά το πολύ για 10 δευτερόλεπτα. Η εφήμερη μορφή επικοινωνίας που παρέχει είναι άλλωστε και η αιτία που η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Η εφήμερη φύση των Snaps απελευθερώνει τους χρήστες και στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο τα οποία δεν θα έστελναν, αν ήξεραν ότι θα παραμέναν στον ιστό και δε θα διαγράφονταν μετά από 10 δευτερόλεπτα. Η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών του Snapchat είναι ένα θέμα που εγείρει πολλές συζητήσεις. Θυμίζουμε ότι το 2014 η γνωστή υπηρεσία μηνυμάτων δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, μετά από «χτύπημα» χάκερ.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης, ήταν η διαρροή περισσότερων από 200.000 φωτογραφιών και βίντεο στο Διαδίκτυο, προσωπικό υλικό δηλαδή, που είχε σταλεί μεταξύ των χρηστών της εφαρμογής.


(Φωτ.: EPA/ Made Nagi)

Οι νέοι άνθρωποι συχνά απελευθερώνονται και ανταλλάσσουν φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου μεταξύ τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα κενά ασφαλείας που προκύπτουν κατά τη χρήση του Snapchat, εφησυχασμένοι από το γεγονός ότι μετά από λίγο η φωτογραφία θα διαγραφεί. Υπάρχουν όμως πολλά περιστατικά όπου η φωτογραφία έπεσε σε λάθος χέρια και οι συνέπειες ήταν καταστροφικές.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου καλεί τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σημειώνοντας ότι δεν είναι η τεχνολογία το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε.

Σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του οργανισμού Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA), η πλήρης διαδραστική έκδοση του Snapchat προορίζεται για ηλικίες 13 ετών και άνω. Επιπλέον, η COPPA απαγορεύει στα εμπορικά sites και εφαρμογές να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών. Τα παιδιά που επιθυμούν να εγγραφούν στο Snapchat αλλά είναι κάτω των 13, θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, αλλά δεν θα μπορούν να δημιουργήσουν λίστα φίλων ή να αποστείλουν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών στο Snapchat.


 (Φωτ.: EPA / David Moir)

Οι χρήστες που θέλουν να αναφέρουν οποιοδήποτε θέμα σχετικά με την ασφαλή χρήση του Snapchat ή με προφίλ χρηστών που δεν πληρούν τα κριτήρια ηλικίας ή χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία, μπορούν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στους διαχειριστές τη σχετική φόρμα. Η εφαρμογή διαθέτει ρυθμίσεις ασφαλείας έτσι ώστε να ορίζετε εσείς από ποιους θα είναι ορατό το Snap που δημοσιεύσατε. Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις στη συγκεκριμένη ρύθμιση και σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε τη δημοσίευσή σας όσο πιο δημόσια ή ιδιωτική επιθυμείτε.

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα παραμείνετε ασφαλείς χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Snapchat  μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.saferinternet4kids.gr.