20 Ιανουάριος 2017, 08:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2017, 08:25

Έκοψε την πίτα της η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου (φωτο)

  • Έκοψε την πίτα της η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου (φωτο)
    Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα»
  • Έκοψε την πίτα της η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου (φωτο)
    Μια εικόνα της Παναγίας, δώρο στη «Μαύρη Θάλασσα» από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος των ΓΟΧ Νεκτάριο
  • Έκοψε την πίτα της η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου (φωτο)
    Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου

Στην κατάμεστη σχολική αίθουσα του 3ου και 13ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης έκοψε τη βασιλόπιτα η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» την προηγούμενη Κυριακή. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος των ΓΟΧ Νεκτάριο, ο οποίος ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα. Κατά το χαιρετισμό του τόνισε την ποντιακή του καταγωγή, αλλά και το γεγονός πως μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, χάρηκε ιδιαιτέρως που αντάμωσε με τους συμπατριώτες του. Υγεία και μακροημέρευση ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους, ενώ «πάντα η Παναγία να σας δίνει δύναμη» ευχήθηκε στο Σύλλογο.

Αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας δώρισε στην Ένωση Ποντίων, ενώ αυτή ανταπέδωσε δωρίζοντάς του το ημερολόγιο του Συλλόγου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ένωσης Ράνια Κανάκη-Χρυσοχοΐδου μίλησε για το έργο του Συλλόγου αλλά και για τα ποντιακά έθιμα που γίνονταν την περίοδο του Δωδεκαημέρου. Έδωσε τη σκυτάλη στο χορευτικό και στο χορωδιακό τμήμα του Συλλόγου που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, συνοδεία του λυράρη Γιάννη Φωτιάδη και του νταουλτζή Περικλή Κατσώτη.


Οι ζιπουνοφόρες λίγο πριν χορέψουν μηλίτσα

Εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής αλλά και πολιτιστικών φορέων έκοψαν τη βασιλόπιτα μοιράζοντας ευχές στον κόσμο. Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό τμήμα που χόρεψε ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς.

Στον κόσμο προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα, αναψυκτικά και κρασί.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις