18 Ιανουάριος 2017, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2017, 18:53

Στους Ιταλούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατ. ευρώ

  • Στους Ιταλούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατ. ευρώ
    Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης (Δ) και ο CEO της Ferrovie Dello Stato Ρενάτο Ματσοντσίνι (A) υπογράφουν τη σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Χωρίς την παρουσία υπουργών έπεσε η υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane SpA. Η σύμβαση, με βάση την οποία οι Ιταλοί αποκτούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι συνολικού τιμήματος 45.000.000 ευρώ, υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνη Λεούση και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group Ρενάτο Ματσοντσίνι.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, ενώ εκκρεμεί το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους άνω των 700.000.000 ευρώ.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκτός από τις επιβατικές και εμπορικές αμαξοστοιχίες στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο διαχειρίζεται και το φιλέτο του προαστιακού σιδηροδρόμου, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι «η Ferrovie dello Stato Italiane Group αναλαμβάνει μια μεγάλη δέσμευση: να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας ένα σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών». Στην τελετή της υπογραφής παρέστη και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Παναγιώτη Θεοχάρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Φίλιππο Τσαλίδη.