18 Ιανουάριος 2017, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2017, 12:22

Στην Ίμβρο που αναγεννάται Κουίκ και Βαρθολομαίος για την κοπή βασιλόπιτας

  • Στην Ίμβρο που αναγεννάται Κουίκ και Βαρθολομαίος για την κοπή βασιλόπιτας
    Ο Τέρενς Κουίκ στα θρανία του Δημοτικού στους Αγίους Θεοδώρους. Αριστερά η διευθύντρια Βούλα Μπερμπέρη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με ποιήματα και κάλαντα από τα παιδιά που φοιτούν στα ομογενειακά σχολεία της Ίμβρου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Σχοινούδι η τελετή κοπής της βασιλόπιτας, μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, παρουσία του Τέρενς Κουίκ αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Βαρθολομαίος: Πάσχω από την ανίατη νόσο της αγάπης για την Ίμβρο και την επισκέπτομαι χειμώνα καλοκαίρι, με κάθε αφορμή.

Μετά από μισό αιώνα οι παιδικές φωνές ακούγονται και πάλι δυνατά στο κάποτε αμιγώς ελληνικό νησί που μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης πέρασε στα χέρια της Τουρκίας. «Βρίσκομαι σε μια Ίμβρο που αναγεννάται από την τέφρα. Σαν τον φοίνικα. Πώς να μην είμαι γεμάτος από συγκίνηση και ευγνωμοσύνη» είπε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του ο κ. Βαρθολομαίος.


Τέρενς Κουίκ και Οικουμενικός Πατριάρχης στην τελετή κοπής βασιλόπιτας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος κατάγεται από τους Αγίους Θεοδώρους εκεί όπου λειτουργούν το Δημοτικό και προσφάτως το ελληνικό νηπιαγωγείο του νησιού, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 «όλα τα’ σκιαζε η φοβέρα. Ήταν μαύρα και σκοτεινά, χωρίς ίχνος ελπίδος και προοπτικής». Στις αρχές του 2017, συνέχισε, ο ελληνισμός του νησιού έφτασε να έχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και 33 μαθητές.

Για πρώτη φορά στο νησί βρέθηκε και ο Τέρενς Κουίκ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς καθώς και στους φορείς που εργάστηκαν για το εγχείρημα επαναφοράς της ελληνικής εκπαίδευσης στην Ίμβρο, τόνισε ότι οι προσπάθειές τους, αλλά και το αποτέλεσμα, δείχνουν τι σημαίνει πολυπολιτισμός και ειρηνική συνύπαρξη «όχι μονάχα λαών, αλλά και δύο διαφορετικών θρησκευμάτων. Γιατί έτσι πρέπει να πορεύεται ο κόσμος».

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αποκαλύψει ότι σε μια συνάντηση με τον πρώην υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Ναβί Αβτζί, στο πλαίσιο διάλεξης στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όταν τον ευχαρίστησε για τις άδειες που υπέγραψε ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία στην Ίμβρο, ο Τούρκος πολιτικός του απάντησε: «Ήταν χρέος μας να το κάνουμε».