17 Ιανουάριος 2017, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2017, 12:16

Πέθανε ο Τζιν Σέρναν, ο τελευταίος αστροναύτης που πάτησε στη Σελήνη

  • Πέθανε ο Τζιν Σέρναν, ο τελευταίος αστροναύτης που πάτησε στη Σελήνη
    (Φωτ.: EPA / Sergio Barrenechea)

Πολλοί θα τον θυμούνται για την ιστορική του αποστολή με το Apollo 17, στην τελευταία προσελήνωση την οποία έκανε μαζί με τον Χάρισον Σμιτ. Ο Γιουτζίν (Τζιν) Σέρναν, ο τελευταίος που περπάτησε στη Σελήνη, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών. Ανήκε στην παλιά σχολή των αστροναυτών που ήταν πρωτοπόροι, και έκαναν πράξη τη διαστημική περιπέτεια.

Ο Τζιν Σέρναν ήταν μόλις ο 12ος άνθρωπος που είχε την εμπειρία να αφήσει τα αποτυπώματά του για πάντα στη Σελήνη.

Ξεκίνησε ως πιλότος του Ναυτικού των ΗΠΑ, με πάνω από 5.000 ώρες πτήσης. Επιλέχθηκε από τη NASA το 1963. Ήταν πιλότος στην τρίτη ομάδα αστροναυτών που πήγε στο Διάστημα το 1966 με το Gemini 9A. Ακολούθησε η αποστολή Apollo 10, η οποία ήταν η δοκιμαστική πριν από την πρώτη προσελήνωση των Άρμστρονγκ και Όλντριν. Σε αυτή ο Τζιν Σέρναν έφθασε στη Σελήνη και μπήκε σε τροχιά.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 1972 θα έγραφε ιστορία με το Apollo 17. Πάτησε στο έδαφος του δορυφόρου της Γης, στην αποστολή που θα τελείωνε το πρόγραμμα της ανθρώπινης εξόδου στο Διάστημα. «Φεύγουμε όπως ήρθαμε, και με τη βοήθεια του θεού έτσι θα επιστρέψουμε, με ειρήνη και ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο Τζιν Σέρναν μπαίνοντας στη σεληνάκατο για να ξεκινήσει το ταξίδι πίσω στη Γη.

Μετά τη NASA ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, ήταν σχολιαστής στην τηλεόραση, εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, και το 2010 κατέθεσε στη Γερουσία κατά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει το διαστημικό πρόγραμμα Constellation, στόχος του οποίου ήταν και η επιστροφή στη Σελήνη το 2020.