16 Ιανουάριος 2017, 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2017, 19:01

Ξάνθη: Απορρίφθηκαν ασφαλιστικά κατά εκπαιδευτικού που είχε απομακρυνθεί λόγω «φιλογκιουλενικών» απόψεων

  • Δημοτικά: 8 στους 10 μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις 2
    (Φωτ. αρχείου)

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, με σημερινή του απόφαση, απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ιδιωτικού μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου της πόλης, που ζητούσε να μην γίνει δεκτός στο σχολείο ο εκπαιδευτικός Χότσικα Νιχάτ, η σύμβαση του οποίου είχε καταγγελθεί λόγω των «φιλογκιουλενικών» απόψεων που φέρεται να έχει, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε επίσημα ενώπιον της έδρας ο νομικός παραστάτης του μειονοτικού σχολείου.

Υπέρ της διατήρησης του εκπαιδευτικού στα καθήκοντά του έχει ταχθεί το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), καθώς και το αντίστοιχο περιφερειακό όργανο στην Ξάνθη, ενώ με αίτησή του το σχολείο ζήτησε να μην εφαρμοστεί προσωρινά η απόφαση, η οποία όμως είναι δεσμευτική.

Η συζήτηση της κύριας αγωγής προσδιορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο, μετά τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο είναι υποχρεωμένο να δεχτεί πίσω στην τάξη του τον καθηγητή από την Τρίτη (17/1).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην αίτηση του σχολείου αιτιολογείται ευθέως ότι καταγγέλθηκε η σύμβαση του μουσουλμάνου εκπαιδευτικού επειδή θεωρείται ότι είναι «οπαδός τρομοκρατικής οργάνωσης», χαρακτηρισμός που αποδίδεται στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Τον εκπαιδευτικό εκπροσώπησε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος.

Παρέμβαση υπέρ του εκπαιδευτικού έκαναν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης Ελλάδας (ΟΙΕΛΕΕ), διά του δικηγόρου Κώστα Γούναρη και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδος (ΣΙΕΛΒΕ), διά του δικηγόρου Θανάση Ξυνίδη. Το ιδιωτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης εκπροσώπησε ο δικηγόρος Αδνάν Πετσενίκ.