16 Ιανουάριος 2017, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2017, 10:45

Χίλια χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων – Ιστορία και πολιτισμός: Συνέδριο στην Αθήνα

  • Χίλια χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων – Ιστορία και πολιτισμός: Συνέδριο στην Αθήνα
    Ο εμπνευστής του Συνεδρίου Χαράλαμπος Μπαμπούνης μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Χίλια χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων - Ιστορία και πολιτισμός» κέντρισε το ενδιαφέρον επιστημόνων, φοιτητών και φίλων της Ρωσίας. Το αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 13 Ιανουαρίου και το Μαράσλειο Διδασκαλείο στις 14 Ιανουαρίου ήταν γεμάτα από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και επιστημονικών κατευθύνσεων.

Το Συνέδριο, που για άλλη μια φορά μετά το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των μακραίωνων σχέσεων των δυο λαών, οργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και την Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας (ΕΘΕΔΙ).

Στόχος να διερευνηθούν οι πολλαπλές σχέσεις του ελληνισμού με τη Ρωσία στο ευρύτερο πλέγμα των ιστορικών, πολιτισμικών και ιδεολογικών συναντήσεων κατά τη μεσαιωνική, νεότερη και σύγχρονη εποχή.

Ο Χαράλαμπος Μπαμπούνης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και εμπνευστής του Συνεδρίου, μίλησε για την σημασία της αλληλεπίδρασης των δυο πολιτισμών και θύμισε στους παρευρισκόμενους τα λόγια του ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν για το ρόλο της ελληνικής γλώσσας στον εμπλουτισμό της ρωσικής και την εξέλιξη του λεξιλογίου των Ρώσων.


Ο καθηγητής Κ. Σκορδούλης στο βήμα

Στην οργανωτική επιτροπή εκτός από τον Χ. Μπαμπούνη συμμετείχαν επίσης: Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Λεοντσίνης, η επίκουρη καθηγήτρια Ρέα Κακαμπούρα, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο καθηγητής Δημήτριος Σακκής, ο επίτιμος σχολικός σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Παναγιώτης Νταβαρίνος και ο ιστορικός-οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Σπύρος Τουλιάτος.


Χ. Μπαμπούνης, Κ. Σκορδούλης, Δ. Δασκαλάκης, Γ. Λεοντσίνης

Την επιστημονική επιτροπή απάρτιζαν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Δασκαλάκης, Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, Άννα Ταμπάκη και ο ομότιμος καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίν Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου και ο πρώτος σύμβουλος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Μάιστρενκο.


Στο συνέδριο έδωσαν το παρών φοιτητές, καθηγητές αλλά και φίλοι της Ρωσίας

Οι ομιλίες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στην ιστορία και στον πολιτισμό των Ελλήνων και των Ρώσων από την περίοδο της βάπτισης των Ρως στο τέλος του 10ου αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν ήταν αφιερωμένα στον ενιαίο ορθόδοξο πολιτισμό, στη συμβολή της Ρωσίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό και στη συμβολή των Ελλήνων στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Βορρά του Εύξεινου Πόντου μετά την προσάρτησή του στα εδάφη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και στην ανάπτυξη των ελληνικών κοινοτήτων της περιοχής από τον 18ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν θέματα που σχετίζονται με τη κατάσταση των ελληνορωσικών σχέσεων κατά την περίοδο της νεότερης ιστορίας.


Η δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου έλαβε χώρα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο

Συμβολικό ήταν το θέμα που ανέπτυξε στην ομιλία του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης «Το Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας στο Ταϊγάνιο της Ρωσίας (29/06/1917 - 19/07/1917)». Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από αυτό το ιστορικό γεγονός που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις εξελίξεις στο χώρο των Ελλήνων της Ρωσίας. Όμως ακολούθησαν γεγονότα που άλλαξαν οριστικά την ιστορία όλων των λαών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Το Συνέδριο έφερε στο προσκήνιο θέματα που εκτός από τους επιστήμονες προκαλούν ενδιαφέρον σε πολλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, και θέτουν ακόμα πιο ισχυρές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον από την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2017