13 Ιανουάριος 2017, 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2017, 18:15

Ο τουρκικός στόλος ξανά στο Αιγαίο, μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου

  • Τριπλή NAVTEX από την Τουρκία για το Αιγαίο 2

Η Τουρκία βγάζει το στόλο της στο Αιγαίο και στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Κύπρου για «τριμηνιαία επιχειρησιακή αξιολόγηση», επιχειρώντας να ανεβάσει και πάλι την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το ναυάγιο στο Κυπριακό και την επαναφορά της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», με αφορμή το σχέδιο κατοίκησης 28 μικρών νησιών που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση.

Ήδη, η Τουρκία έχει αναπτύξει αρκετές ναυτικές μονάδες στο Αιγαίο και ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου που αμφισβητεί και της κυπριακής ΑΟΖ που επίσης αμφισβητεί και εκτιμάται πώς τις επόμενες ημέρες, θα εντείνει την παρουσία της, βγάζοντας σχεδόν όλο το στόλο στο Αρχιπέλαγος.

Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου του 2016 και εκτιμάται ότι η Άγκυρα επιδιώκει και πάλι να δείξει τα... δόντια της και βεβαίως να προβάλει τις αξιώσεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε συναγερμό στην Αθήνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει αυξήσει τις περιπολίες του στο ανατολικό Αιγαίο με φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια.