12 Ιανουάριος 2017, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2017, 23:51

Οκτώ θάνατοι από τη γρίπη την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου

  • Οκτώ θάνατοι από τη γρίπη την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου
    Τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ ως το μόνο μέσο αντιμετώπισης της γρίπης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Σε έξαρση βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι δύο (25%) ήταν εμβολιασμένοι.

Πρόκειται για επτά άνδρες και μια γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 58 έως 86 έτη, και μέση ηλικία τα 74 έτη.

Και από τα οκτώ κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α. Τα επτά στελέχη γρίπης τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Και τα οκτώ προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 28 άνδρες και 11 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της θνησιμότητας στη μεγάλη δραστηριότητα της γρίπης και στο κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα.