11 Ιανουάριος 2017, 22:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 22:14

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες

  • Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ της Τετάρτης η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών για το Εδαφικό από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αντάλλαξαν χάρτες στη διάρκεια συνάντησης που είχαν ενώπιον του Έσπεν Άιντα, αλλά όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η Λευκωσία δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη, τονίζοντας πάντως ότι (ο τουρκοκυπριακός χάρτης) είναι μέσα στα όρια που είχαν καθοριστεί στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Πάντως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη πως: «Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων έγινε ανταλλαγή χαρτών».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μόλις παρέλαβε το χάρτη συνειδητοποίησε ότι ήταν ακριβώς αυτός που περίμενε και έδωσε από την πλευρά του ένα σημείωμα με τις ενστάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε η τουρκική πλευρά.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωνε νωρίτερα ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη είναι «σε καλό δρόμο» καθώς πολλά ζητήματα έχουν επιλυθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά. Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι». Να σημειώσουμε τέλος ότι οι χάρτες δεν πρόκειται να συζητηθούν την Πέμπτη, που ξεκινά η διεθνής διάσκεψη.