11 Ιανουάριος 2017, 17:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 17:54

Πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν δύο ακόμα Τούρκοι αξιωματικοί

  • Ο Άρειος Πάγος «απειλεί» τη φούσκα των 600 δισ. του Αρτέμη Σώρρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ο εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης εισηγήθηκε σήμερα να μην εκδοθούν δύο ακόμα Τούρκοι αξιωματικοί, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους. Κατά την αγόρευσή του, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα, τόνισε ότι μόνο η πιθανότητα αναστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λόγος απαγορευτικός της έκδοσης, και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να λέμε με βεβαιότητα ότι στην Τουρκία δεν θα γίνουν βασανιστήρια.

Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν.

Ο εισαγγελέας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Παράλληλα, οι δύο στρατιωτικοί είχαν επισημάνει πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού, και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

«Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε», υποστήριξαν.

Ο πρόεδρος του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος Γεώργιος Σακκάς, ανέφερε ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ