11 Ιανουάριος 2017, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 17:09

Παρέλυσε από το χιόνι η Θεσσαλονίκη

  • Παρέλυσε από το χιόνι η Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο χιονιάς επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να οξύνονται οι «πληγές» που άνοιξε η χθεσινή πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους κάποιες νιφάδες χιονιού, ωστόσο μετά τις 10:00 η χιονόπτωση δυνάμωσε. Γύρω στις 12:30 το χιόνι σταμάτησε, όμως από τις 14:30 και μετά η κακοκαιρία εντάθηκε με τη χιονόπτωση να αρχίζει και πάλι.

Η εικόνα που παρουσιάζει από το ένα άκρο της ως το άλλο η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι ειδυλλιακή, όμως κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους για οδηγούς και πεζούς.

Με εξαίρεση τις μεγάλες αλλά και τις δευτερεύουσες κεντρικές αρτηρίες, όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι καλύπτονται από παγωμένο χιόνι, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Αυτό στο Δήμο Θεσσαλονίκης οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν έπεσαν επαρκείς ποσότητες αλατιού την Τρίτη, όταν τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονταν σε ιδιαίτερη έξαρση, αφού, κατά δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, «πέτρωσε» το αλάτι μέσα στις αλατιέρες. Συνεργεία του Δήμου κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα στον παγετό, να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους ρίχνοντας αλάτι με φτυάρια.

Εξαιτίας της ολισθηρότητας πολλές παγίδες κρύβουν τα πεζοδρόμια για τους λιγοστούς περαστικούς, οι οποίοι με δυσκολία προσπαθούν να ισορροπήσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να περπατήσουν μέσα από τους δρόμους, αφού εκεί το χιόνι λιώνει από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η πολυήμερη ταλαιπωρία για πολλά νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα επειδή πάγωσαν οι σωλήνες από τις αρνητικές θερμοκρασίες που επικρατούν από την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων.

Η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο απέχει πολύ από αυτήν μιας καθημερινής εργάσιμης ημέρας.

Στην Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως, την Εγνατία και τους άλλους εμπορικούς δρόμους τα αυτοκίνητα είναι λιγοστά και η αγορά άδεια από κόσμο. Παρά τη χθεσινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρότρυνε τους καταστηματάρχες μέλη της να μην ανοίξουν την Τετάρτη τα μαγαζιά τους, πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες που δεν ακολούθησαν την παρότρυνση.

Αν και είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των αστικών λεωφορείων που κινούνται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη –περίπου 200 από τα συνολικά 500 που κυκλοφορούν καθημερινά–, επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, λόγω του μικρού αριθμού επιβατών. Η ταλαιπωρία των τελευταίων ήταν απίστευτη την Τρίτη, αφού πολλά λεωφορεία δεν μπορούσαν να κινηθούν, παρουσίασαν προβλήματα ή αδυνατούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους.

ΕΔΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Στο μεταξύ, τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης αντέδρασε σωστά στη διαχείριση της κακοκαιρίας, ή αν υπήρχε δυνατότητα πρόβλεψης των προβλημάτων που ανέκυψαν, προανήγγειλε ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να ριχτεί την Τρίτη αλάτι στους δρόμους, και χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο της χρονιάς» τη δήλωσή του για τις παγωμένες αλατιέρες. Παράλληλα, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να εκτιμηθούν τα προβλήματα.

«Έπεσε αλάτι σε όλους τους κεντρικούς δρόμους τις πόλης. Έχουν βγει τέσσερις αλατιέρες και φορτηγά μεγάλα και μικρά, ενώ έχουμε πενήντα σημεία σε όλη την πόλη με σάκους αλατιών για τη χρήση των ιδιωτών, να ρίξουν μπροστά στα πεζοδρόμια, στον δρόμο» , ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Η ολιγωρία του Δήμου Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσει την επέλαση του χιονιά προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους φορείς της πόλης.

Ειδικότερα, για «αλλαγή των νόμων της φυσικής από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού το αλάτι δεν παγώνει», έκανε λόγο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σημείωσε δηκτικά ότι «ενδεχομένως το αλάτι που χρησιμοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι... αλάτι Ιμαλαίων».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε «να μη μείνει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στα λόγια, αλλά να αποδείξει εμπράκτως ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, είτε αυτό γίνει με αποπομπές είτε με παραιτήσεις των πολιτικών προϊσταμένων».

Τέλος, «για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η οποία πνίγεται σε τρία δάχτυλα χιόνι και παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και παράλυσης», έκανε λόγο η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενώ οι κοσμηματοπώλες της πόλης υποστήριξαν ότι «το μόνο που μπορεί να οργανώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι χαοτικές καταστάσεις».

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.