11 Ιανουάριος 2017, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 19:54

Η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές σε 24 χώρες

  • Η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές σε 24 χώρες
    Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν και ο διευθυντής της NSA Μάικλ Ρότζερς καταθέτουν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Καθοριστικό ρόλο στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να παίζει η Ρωσία, σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χωρών. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ υποστήριξε μάλιστα, ότι η Μόσχα επιχείρησε να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα τουλάχιστον «24 χωρών». Όπως τόνισε, στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας και σχολιάζοντας την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την ενορχήστρωση των κυβερνοεπιθέσεων την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Και πώς το έκανε; Βασίστηκε σε ανθρώπινες πηγές, σε συλλογή τεχνικών δεδομένων και σε πληροφορίες ανοιχτών πηγών.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή, απέφυγε να σχολιάσει αν η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά τυχόν διασυνδέσεις μεταξύ συνεργατών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας.

Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα αυτό σε ένα δημόσιο φόρουμ. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κόμεϊ, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος (DNC) απέρριψε αιτήματα που υπέβαλε το FBI προκειμένου να ερευνήσει τους διακομιστές της οι οποίοι είχαν δεχτεί την επίθεση των χάκερ. Ο διευθυντής του FBI είπε ακόμα, πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το επιτελείο του Τραμπ ή η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων δέχτηκαν επίθεση από χάκερ κατά την προεκλογική περίοδο.