11 Ιανουάριος 2017, 16:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 16:21

Οι χάρτες της Κύπρου στο τραπέζι της Γενεύης

  • Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση είναι η λύση του Κυπριακού
    (Φωτ. αρχειου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την πρόταση Ανάν αναμένεται να κατατεθούν οι χάρτες των δύο πλευρών για το εδαφικό της Κύπρου. Όπως έχει συμφωνηθεί, οι χάρτες θα παρουσιαστούν από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, και θα ελεγχθούν από τους ειδικούς.

Στη συνέχεια θα παραδοθούν στον ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα για να φυλαχθούν, και να αποτελέσουν επί της ουσίας την απαρχή του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς που κινείται στο 28,2% (η έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου), περιλαμβάνονται –μεταξύ άλλων– οι εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση δώδεκα ή πέντε χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ στόχος είναι η επιστροφή πέραν των 90.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.

Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι και η επιστροφή της Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς, και οι ακτογραμμές να καλύπτουν 50,4%.

Όπως είναι γνωστό, η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται στο ποσοστό 29,2% και στη βάση αυτή θα παρουσιάσει και τις προτάσεις της σε χάρτη. Είναι προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο αυτού του χάρτη, καθώς δεν έχει σημασία τόσο το ποσοστό αλλά οι περιοχές που θα επιστραφούν. Δύσκολα ο χάρτης Ακιντζί θα περιλαμβάνει την επιστροφή της Μόρφου, εκτός εάν γίνει η μεγάλη έκπληξη.