11 Ιανουάριος 2017, 15:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 15:41

Σε απόγνωση Εύβοια, Σκόπελος, Αλόννησος εξαιτίας του χιονιά

  • Σε απόγνωση Εύβοια, Σκόπελος, Αλόννησος εξαιτίας του χιονιά
    Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας σε επιχείρηση διάσωσης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερες δυσκολίες στην ήδη δύσκολη κατάσταση ήρθε να προσθέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την Εύβοια και τις Σποράδες. Στην Αλόννησο το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 2,5 μέτρα, πάνω από 1 μέτρο το χιόνι στην Κύμη.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε κάποιες περιοχές τα προβλήματα είναι αξεπέραστα: στα δύο νησιά των Σποράδων συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί ο σταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας. Επιπλέον, έχει διακοπεί η υδροδότηση καθώς δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, ενώ τα δίκτυα ύδρευσης ή έχουν σπάσει ή έχουν παγώσει.

Και στην Εύβοια τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Στο επίκεντρο είναι η Κύμη, η οποία παραμένει για μία ακόμα ημέρα θαμμένη κάτω από το χιόνι. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν εγκαταστάσεις στους ορεινούς όγκους της Κύμης και της Λίμνης ήταν αδύνατο να τις προσεγγίσουν ακόμα και με ειδικά πέδιλα.

Από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δεν αποκλείεται να δοθεί άδεια ώστε να πετάξουν ελικόπτερα πάνω από τις αποκλεισμένες περιοχές και να ρίξουν ζωοτροφές.

Τον συντονισμό των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της κυκλοφορίας. Οχήματα και προσωπικό έχουν διαθέσει το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ η Πολεμική Αεροπορία με ελικόπτερα επιχειρεί να απεγκλωβίσει ανθρώπους από δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές.