11 Ιανουάριος 2017, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 11:53

Ένα βήμα πριν από τη συντριβή η τουρκική λίρα

  • Ένα βήμα πριν από τη συντριβή η τουρκική λίρα
    (Φωτ.: Hürriyet Daily News)

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η τουρκική λίρα που καταγράφει νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Το 2016, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου, ενώ από τις αρχές του 2017 υποχωρεί κατά 9%. 

Σήμερα, η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 3,88 τουρκικές λίρες που είναι νέο επίπεδο ρεκόρ και του ευρώ στις 4,10 τουρκικές λίρες. Χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία, το ευρώ είχε ξεπεράσει οριακά τις 4 λίρες. Μάλιστα η άνοδος του συνεχίστηκε παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που εξασφάλισε στην αγορά ρευστότητα 1,5 δισ. δολαρίων.


(Φωτ.: alarabiya.net)

Αντέδρασε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
Τη Δευτέρα, η λίρα σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Ιούλιο, στον απόηχο της έκθεσης της Moody’s που προειδοποίησε για όξυνση των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας, εξαιτίας του τοξικού μείγματος του υψηλού πληθωρισμού, της υποτίμησης της λίρας και της γενικότερης επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος εξαιτίας των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων και της γεωπολιτικής έντασης».

Η ταχεία διολίσθηση της λίρας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) που παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμα, μειώνοντας το ποσοστό των υποχρεωτικών αποθεμάτων συναλλάγματος που πρέπει να διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες κατά 0,5%.

Η κίνηση απελευθέρωσε ρευστότητα 1,5 δισ. δολαρίων στο χρηματοοικονομικό σύστημα και περιόρισε τις απώλειες της λίρας.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για να αποτρέψει «ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις» του νομίσματος, οδηγώντας ορισμένους αναλυτές να πιθανολογήσουν αύξηση των επιτοκίων της λίρας κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 24 Ιανουαρίου.