11 Ιανουάριος 2017, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2017, 12:19

Τοπίο στην... ομίχλη το Κυπριακό

  • Τοπίο στην... ομίχλη το Κυπριακό
    Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον ειδικό σύμβουλο του γγ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη Γενεύη (φωτ.: EPA / Salvatore Di Nofli / POOL)

Την σκιά της «αδιαλλαξίας» ρίχνει και πάλι η Άγκυρα στη Γενεύη, επιχειρώντας να παγιδεύσει στις εμμονές της Ελλάδα, Κύπρο και την ΕΕ. Οι αποκλίσεις σε σημαντικά κεφάλαια παραμένουν, ενώ σύμφωνα με πηγές, η εικόνα που σχημάτισε η Αθήνα για τις Τουρκικές προθέσεις μετά το ωριαίο τηλεφώνημα Τσίπρα-Ερντογάν είναι απογοητευτική. Λόγω αποκλίσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται ήδη «παράταση της διάρκειας της 5μερούς κατά ένα-δύο 24ωρα, που οπωσδήποτε «θα πραγματοποιηθεί ακόμα και αν οι Αναστασιάδης-Ακιντζί δεν ολοκληρώσουν την δική τους διαδικασία»!

Η Άγκυρα ήδη «πανηγυρίζει» για τις παρεκκλίσεις καθώς, κατά την γνωστή μέθοδο, στο προκαταρκτικό στάδιο τηρούσε διαλλακτική στάση ενώ με την έναρξη της διαδικασίας «ξεδιπλώνει» παράλογες απαιτήσεις.

Έχοντας κερδίσει, η Διεθνής Διάσκεψη να είναι «κομμένη και ραμμένη» στις επιθυμίες της (5μερής όχι πολυμερής, όχι εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικουρική παρουσία της ΕΕ, όλα τα θέματα ανοικτά, όχι μόνο εγγυήσεις-ασφάλεια) και με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε «μαριονέτα» του Ερντογάν, η διαδικασία προχωρεί σε νέο αδιέξοδο. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε χαρακτηριστικά οτι ο Ερντογάν επιμένει σε παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Μεγαλόνησο και μετά την λύση, γεγονός που, όπως εκτίμησε, «την καθιστά αδύνατη», ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μία πρωτοφανή διχοτομική «κορώνα» ανέφερε: «Δεν επαρκεί η ασφάλεια (που θα συμφωνηθεί) μεταξύ των δύο πλευρών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά χρειάζεται την ασφάλεια της Τουρκίας και η ελληνοκυπριακή πλευρά την ασφάλεια της Ελλάδας»!

Παρά το δυσμενές κλίμα, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Νίκο Κοτζιά αναχωρεί σήμερα το απόγευμα (16:00 ώρα Ελλάδος) για την Γενεύη προκειμένου –εκτός απροόπτου– να παρακαθίσει στο τραπέζι «των εγγυητριών δυνάμεων» της 5μερούς, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον εκπρόσωπο της Βρετανίας, όπως συμφώνησαν Τσίπρας-Ερντογάν.

Στο μεταξύ, η Λευκωσία καταδίκασε (δήθεν) την διαρροή εγγράφου με τις 24 σημεία διαφωνιών του προέδορυ Αναστασιάδη, την ώρα που ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε οτι το έγγραφο «αποδεικνύει την σκληρή διαπραγμάτευση του προέδρου»!