10 Ιανουάριος 2017, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2017, 23:04

Φόβοι για μπλακ άουτ εξαιτίας της κακοκαιρίας

  • Φόβοι για μπλακ άουτ εξαιτίας της κακοκαιρίας
    Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός Αγ. Δημητρίου (φωτ.: dei.gr / flickr)

Ακόμα και με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύει η χώρα εν μέσω του κύματος κακοκαιρίας, αν τεθεί εκτός λειτουργίας έστω και μια επιπλέον μονάδα της ΔΕΗ, καθώς το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται από τις παραμονές των Χριστουγέννων σε κατάσταση κόκκινού συναγερμού.

Μάλιστα, από χθές το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε συναγερμό επιπέδου 2, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πως σήμερα δεν θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο 3, αν υπάρξει μια απρόβλεπτη βλάβη σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ή ενταθεί ο χιονιάς.

Μετά από σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, υπήρξε έκκληση στους καταναλωτές ώστε να αποφύγουν «κάθε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα». Στο υπουργείο υποστήριζαν πως «η σύσταση για τη μειωμένη κατανάλωση γίνεται μόνον για προληπτικούς λόγους» και πως «όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν τις σύντονες ενέργειες για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας».

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ήδη η κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών. Δεν υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης αεριοποίησης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής επιπλέον φυσικού αερίου από Τουρκία ή από τη Βουλγαρία.

Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, υποστηρίζουν πως για την αποφυγή μπλακ άουτ λειτούργησε θετικά το γεγονός ότι έμειναν κλειστά εκατοντάδες σχολεία, ενώ υπήρξε γενικά μικρότερη οικονομική δραστηριότητα λόγω του χιονιά στην Αττική.