10 Ιανουάριος 2017, 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2017, 23:55

Εντοπίστηκε το θρυλικό Ασκληπιείο της Κύθνου (φωτο)

 • Εντοπίστηκε το θρυλικό Ασκληπιείο της Κύθνου (φωτο)
  Μεσαίο Πλάτωμα. Αριστερά το Κτήριο 1 (Ασκληπιείο), δεξιά το Κτήριο 2 (φωτ.: Κ. Ξενικάκης - Σ. Γεσαφίδης, 2016)
 • Εντοπίστηκε το θρυλικό Ασκληπιείο της Κύθνου (φωτο)
  Μεσαίο Πλάτωμα. Δεξιά το Κτήριο 1 (φωτ.: Κ. Ξενικάκης - Σ. Γεσαφίδης, 2016)
 • Εντοπίστηκε το θρυλικό Ασκληπιείο της Κύθνου (φωτο)
  Ασκληπιείο και δεξαμενή (φωτ.: Κ. Ξενικάκης - Σ. Γεσαφίδης, 2016)
 • Εντοπίστηκε το θρυλικό Ασκληπιείο της Κύθνου (φωτο)
  Αεροφωτογραφία της αρχαίας πόλης της Κύθνου. Στο μέσον πάνω ο χώρος της ανασκαφής (φωτ.: Κ. Ξενικάκης - Σ. Γεσαφίδης, 2016)

Αδιάσειστα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι ένα από τα δύο οικοδομήματα που ανασκάφηκαν το 2016 στην αρχαία πόλη της Κύθνου είναι το Ασκληπιείο που υπήρχε στο νησί, παρουσίασαν οι αρχαιολόγοι.

Πιο συγκεκριμένα, ο βωμός αλλά και τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί –όπως μικρά μαρμάρινα γλυπτά παιδικών μορφών καθώς και μία μαρμάρινη κεφαλή Ασκληπιού–, βοήθησαν τους ειδικούς να ταυτίσουν το Κτήριο 1, όπως ονομάστηκε, με το θρυλικό Ασκληπιείο που αναζητούσαν εδώ και χρόνια.

Το Κτήριο 1 πρέπει να οικοδομήθηκε στους όψιμους κλασικούς χρόνους αλλά η κύρια φάση χρήσης του τοποθετείται στην Ελληνιστική περίοδο.


Μαρμάρινη βάση ελληνιστικής στήλης, β’ μισού 2ου αι. π.Χ.

Οι ανασκαφές έγιναν το περασμένο καλοκαίρι από το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία της Εφορείας Κυκλάδων. Οι έρευνες θα συνεχιστούν προκειμένου να αποσαφηνιστεί και η χρήση του δεύτερου κτηρίου, του Κτηρίου 2 διαστάσεων 20,20×8 μ. το οποίο σώζεται στα δυτικά σε ύψος 3,30 μ., και διαιρείται σε τέσσερα τετράγωνα δωμάτια.