10 Ιανουάριος 2017, 23:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2017, 21:50

Το τέταρτο πραξικόπημα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία

  • Το τέταρτο πραξικόπημα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία
    Το στρατιωτικό νεκροταφείο πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία. (Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Του Πέτρου Ασσιώτη
Κίνηση για την Προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η απόπειρα με τη χρήση ένοπλης βίας ή και πολιτικών μέσων για κατάργηση μιας κυβέρνησης ή και οποιουδήποτε κράτους συνιστά πραξικόπημα. Στη χώρα μας έγιναν απόπειρες πραξικοπημάτων, τόσο ένοπλης βίας όσο και πολιτικών μέσων.

Στη χώρα μας* επικρατεί η αντίληψη ότι έγινε μόνο ένα πραξικόπημα και αυτό με τη χρήση ένοπλης βίας, εκείνο του 1974.

Είχε οργανωθεί από τη χούντα των Αθηνών με τη συμμετοχή ανδρών της ΕΟΚΑ Β. Στο νησί μας, από της ιδρύσεως και εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαμε σαν πολίτες την ατυχία να βιώσουμε τρία πραξικοπήματα και ένα, το τέταρτο, ίσως το χείριστο, να βρίσκεται υπό εξέλιξη. 

Στη διαμόρφωση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά, με επικεφαλής τον διαμορφωτή της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας για την Κύπρο καθηγητή Νιχάτ Ερίμ, έβαλε τόσα πολλά διαχωριστικά στοιχεία, που επέφεραν ρήξη της τουρκοκυπριακής μειονότητας με το κράτος και την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία.

Απώτερος στόχος της τουρκικής εθνικής πολιτικής ήταν, και είναι, η ανακατάληψη της Κύπρου, χρησιμοποιώντας την τουρκοκυπριακή μειονότητα.

Με τα αιματηρά γεγονότα του 1963-64, όπου σε αστυνομικό έλεγχο τουρκοκυπριακού αυτοκινήτου που εκινείτο ύποπτα σε περιοχή της Λευκωσίας έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Έτσι ξεκίνησε το πρώτο πραξικόπημα από πλευράς Τουρκοκυπρίων, με χρήση ένοπλης βίας. Όταν είδαν πως μόνο με την ένοπλη βία δεν θα μπορούσαν να καταλύσουν το κράτος ή να πάρουν την Αρχή, ακολούθησε το δεύτερο σκέλος του πραξικοπήματός τους, το πολιτικό. Αποχώρησαν όλοι οι Τουρκοκύπριοι Υπουργοί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από την Κυβέρνηση, στη προσπάθειά τους να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Απέτυχαν μεν, αλλά δημιούργησαν θυλάκους με τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό, που ίσως να ήταν το πρώτο βήμα μιας έμμεσης διχοτόμησης.

Το 1970 ιδρύθηκε η παράνομη οργάνωση του Εθνικού Μετώπου, που δημιούργησε μια ανώμαλη κατάσταση στο νησί. Ήταν προπομπός μεγάλων δεινών για τον τόπο μας, καθώς μετά ιδρύθηκε ΕΟΚΑ Β με την κάθοδο του στρατηγού Γρίβα στην Κύπρο. Τη 15η Ιουλίου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα που διέταξε την Εθνική Φρουρά να φέρει σε πέρας, με τη στήριξη μελών της ΕΟΚΑ Β, ο αρχηγός της χούντας των Αθηνών Δημήτριος Ιωαννίδης.

Αυτό ήταν το δεύτερο πραξικόπημα για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έφερε την καταστροφή στην Κύπρο με την παράνομη τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβίωσε, ξεπέρασε τις δυσκολίες που προέκυψαν με το προσφυγικό κύμα, όχι όμως και την απώλεια 37% του εδάφους της.

Στην πορεία, το 2004 συνάντησε το τρίτο, καθαρά πολιτικό, πραξικόπημα που έφερε το κωδικό όνομα Σχέδιο Ανάν. Προνοούσε την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω παρθενογένεσης, και τη δημιουργία ενός νέου μορφώματος.

Το Σχέδιο Ανάν είχε δημιουργηθεί πίσω από σκοτεινές πόρτες, από τους συνήθεις υπόπτους της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας και την Τουρκία.

Αυτούς των οποίων απώτερος στόχος, με την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εγκατάσταση ενός κράτους μαϊμού, ήταν να ελέγχουν τον αμύθητο πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ο φονιάς πάντα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Έτσι και τώρα η Τουρκία καθόρισε τη Γενεύη, για να προσπαθήσει να ολοκληρώσει τη διάλυση του κυπριακού κράτους. Έτσι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο του τέταρτου πολιτικού πραξικοπήματος, πίσω από σκοτεινές πόρτες, όπως τότε με το πραξικόπημα του Σχεδίου Ανάν. Ενορχηστρωμένο και πάλι από τους ίδιους συνήθεις υπόπτους και την Τουρκία, όπως το ‘74 με συμμετοχή δικών μας ανθρώπων. Ίσως εκεί να παιχτεί η τελευταία του πράξη, που και τότε θυσιαστήκαμε στον βωμό της Τουρκάλας Αϊσιέ, που πήγε πυρακτωμένες διακοπές στην Κύπρο το ‘74. Μπορεί εκεί απλά να κωδικοποιήσει το όνομά του και να εκδηλωθεί αργότερα.

Αν κυκλοφορήσεις όμως ανάμεσα στον απλό κόσμο, και τον αφουγκραστείς, θα ακούσεις κάτι σαν βουητό, έναν υπόκωφο θόρυβο.

Είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, καθώς αντιλαμβάνεται πως πραξικοπηματικά καταλύεται το κράτος του, η μόνη ασπίδα ασφαλείας έναντι στην Τουρκία. Και αν εκραγεί θα είναι φωτιά και λάβα στο πέρασμά του.

*Αναφέρεται στην Κύπρο.

Αναδημοσίευση από την κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή»