10 Ιανουάριος 2017, 08:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2017, 08:00

Χάνεται το Eurogroup του Ιανουαρίου – Πάμε για Φεβρουάριο

  • Χάνεται το Eurogroup του Ιανουαρίου – Πάμε για Φεβρουάριο

Προσπάθεια να «ξεπαγώσει» τη δεύτερη αξιολόγηση και να βρει συμμάχους για την ολοκλήρωσή της θα καταβάλει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τετάρτη στο Παρίσι και την  Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί αντιστοίχως με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Την Πέμπτη συνεδριάζει εξάλλου το Euroworking Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέους.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να βελτιωθεί το κλίμα μέσω αυτών των επαφών είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η θητεία του Σαπέν θα ολοκληρωθεί σύντομα, λόγω της βέβαιης ήττας των Γάλλων σοσιαλιστών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές (στις 7 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος), ενώ ο  Μοσκοβισί έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να ανατρέψει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup.


Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ σε παλαιότερο Eurogroup (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ European Consilium/ M. Sandon)

Το πρόβλημα με την παράταση της αξιολόγησης είναι ότι, όπως έχει τονίσει ο Τσακαλώτος, χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρχει συζήτηση και λύση για το χρέος, άρα δεν θα μπούμε στη νομισματική χαλάρωση και δεν θα βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017.

Η «σιγή ασυρμάτου» αναφορικά με την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα έχει θορυβήσει την κυβέρνηση.

Η επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι ανέφικτη. Έτσι, νέο ορόσημο είναι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αν δεν υπάρξει ούτε τότε συμφωνία, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για την Ελλάδα, διότι μετά θα ανοίξει ο χορός των εκλογικών αναμετρήσεων σε κομβικές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δέχεται ισχυρές πιέσεις από το Βερολίνο για να μη συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά τον Μάρτιο.

Οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας είναι, πάντως, μικρές έως τις 20 Απριλίου, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 1,35 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι τα 6,26 δισ. ευρώ που συσσωρεύονται το διάστημα 17-20 Ιουλίου.