9 Ιανουάριος 2017, 13:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2017, 13:30

Ξεκίνησαν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

  • Ξεκίνησαν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
    (Φωτ.: EPA / Salvatore Di Nolfi)

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά στη Γενεύη στο Παλάτι των Εθνών. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό ξεκίνησαν το πρωί, σηματοδοτώντας την έναρξη των τριήμερων εντατικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άϊντα και παρουσία διαπραγματευτών και εμπειρογνωμόνων από τις δύο κοινότητες.

Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι αισιόδοξοι για την έκβαση των συνομιλιών.

Επί τάπητος, στους δύο γύρους συναντήσεων που περιλαμβάνει η κάθε ημέρα, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη χρηματοδότηση, την εφαρμογή λύσης και το εδαφικό με την υποβολή χαρτών.

Στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις υπό τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες. Κυβερνητική πηγή από τη Λευκωσία είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, προς το παρόν, στη διάσκεψη θα μετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι κοινότητες και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


(Φωτ.: EPA / Salvatore Di Nolfi)

Απαισιόδοξοι οι Ελληνοκύπριοι
Και ενώ οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κύπρου μόλις το 12% των Ελληνοκυπρίων δηλώνει πως είναι αισιόδοξο για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Για τους ερωτηθέντες, πιο σημαντικά είναι τα κεφάλαια του εδαφικού και της εκ περιτροπής προεδρίας και όχι η επιστροφή των προσφύγων, κάτι «που είναι ενδεικτικό της κόπωσης και της κατανομής των προτεραιοτήτων» όπως σχολιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα το 61% υποστηρίζει τη μη ύπαρξη εγγυήσεων, ούτε σε μεταβατικό στάδιο. Εξίσου χαμηλό είναι και το  ποσοστό αποδοχής έστω και προσωρινών εγγυήσεων από τους πολίτες που ψήφισαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν, το οποίο προέβλεπε τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων του Συντάγματος και της Συνθήκης εγκαθίδρυσης του 1960.